53. ISNA Kongresi'nde Türkiye rüzgarı

Amerikalı Müslümanları bir araya getiren en büyük etkinliklerden biri olan ve 2 Eylül Cuma günü başlayan ISNA Kongresi, bugün sona erecek.

Google Haberlere Abone ol
53. ISNA Kongresi'nde Türkiye rüzgarı
ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen 53. Kuzey Amerika İslam Toplumu (ISNA) Kongresi'ne ilk kez katılan Anadolu Ajansı (AA), özellikle 15 Temmuz darbe sürecini anlatan kitabı, görsel materyal ve diğer ürünleriyle misafirlerin ilgi odağı oldu.

On binlerce Müslümanı bir araya getiren kongreye ilk kez katılan AA, kongrenin en çok ziyaret edilen stantlarından biri oldu.

ISNA Kongresi'ne katılmak ve çeşitli temaslar gerçekleştirmek üzere Chicago kentinde bulunan AK Parti milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ile Sena Nur Çelik, AA standını ziyaret etti ve kongreye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ISNA'nın Kuzey Amerikalı Müslümanların bir araya gelmesine vesile olan çok önemli bir kuruluş olduğunu vurgulayan Kan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, kongrenin açılışında özel davetli olarak yaptığı konuşmada ve kendilerinin ayrıca düzenlediği panelde, 15 Temmuz'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini katılımcılara anlattıklarını belirtti.

"Müslümanlar Türkiye için dua ediyor"

Chicago'da konuştukları tüm Müslümanların Türkiye'ye ve Türk milletine dua ettiklerini söylediklerini aktaran Kan, "Bu dualar bizim için çok değerli." dedi.

Türkiye'nin hem bölgesinde hem de Amerikalı Müslümanlar nezdinde bir lider pozisyonunda olduğunu birçok katılımcıdan duyduklarını kaydeden Kan, bu sebeple Müslümanların Türkiye'ye her zaman destek vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Kongreye AA ve TRT'nin ilk kez katıldığının hatırlatılması üzerine Kan, "Anadolu Ajansı ve TRT'nin burada olması bizim için gerçekten çok kıymetli." ifadesini kullandı.

Kan, Amerikalı Müslümanların Türkiye'den bu tür etkinliklere düzenli katılım beklediklerini kaydederek, "ISNA ile ilişkilerimizi güçlendirerek devam ettireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik de kongreye katılmalarındaki temel amaçlarının, 15 Temmuz darbe sürecinde yaşananların iç yüzünü en somut şekilde Amerikalı Müslümanlara anlatmak olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş'un cuma günkü konuşmasının katılımcılar üzerinde çok etkili olduğuna dikkat çeken Çelik, "Amerikalı Müslümanların destek ve dualarının Türkiye ile olduğunu yakinen hissettik." diye konuştu.

Amerikalı Müslümanlar: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanındayız"

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın selamlarını ilettikleri herkesin çok büyük bir memnuniyet duyduğunu ve "Bizden de kendilerine selam götürün, onların yanındayız ve onları destekliyoruz." dediğini anlattı.

Özellikle yurt dışında 15 Temmuz'da yaşananların aktarılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, AA'nın da kongrede yer alarak Amerikalı Müslümanlara bu sürecin anlatılmasında önemli rol oynadığının altını çizdi.

AA standını ziyaret eden Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) Başkanı Naim Beig, AA gibi kuruluşların bu tür organizasyonlarda olmasının önemine vurgu yaptı.

15 Temmuz darbe girişimini engelleyen Türk milletini tebrik ettiğini kaydeden Beig, "Türk milleti demokrasi ve özgürlüğe bağlılıklarını bir kez daha gösterdi." şeklinde konuştu. Beig, o gece yaşananların nesiller boyu hatırlanacağını belirtti.

Müslümanların durumu hakkında zaman zaman yeterli bilgi kaynağının olmamasından şikayet ettiklerini de dile getiren Beig, AA'nın bu boşluğun doldurulmasında önemli olduğunun altını çizdi.

"Bu yılki kongrenin en önemli tarafı, Türkiye'nin de burada yer alması"

ISNA'nın genç yöneticilerinden Ahmet Emin de ISNA Kongresi'nin kendi alanında ülkedeki en büyük etkinlik olduğuna işaret ederek, "Bu yılki kongrenin en önemli tarafı, Türkiye'nin de burada yer almasıdır." dedi.

Türkiye ile ilgili Amerikan medyasındaki yayınların "taraflı" olduğunu kaydeden Emin, "Sizin burada olmanız ve hikayenizi bizzat aktarmanız çok önemli. Çünkü maalesef siz hikayenizi kendiniz anlatmazsanız başkası sizin hikayenizi anlatıyor." şeklinde konuştu.

Kongreye Yahudilerle Müslümanlar arasındaki ilişkilerin önemini göstermek için katıldıklarını anlatan Yahudi aktivist Yisrael Dovid Weiss, her fırsatta Türkiye'nin selameti için dua ettiklerini belirtti.

Siyonizm karşıtı görüşleriyle tanınan Weiss, bölgede sadece Türkiye'nin sağlıklı bir demokrasiye sahip olduğunu, bölge barışı ve istikrarı için Türkiye'nin güçlü kalması gerektiğini vurguladı.
Kongreye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, beraberinde AK Parti milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan ve Sena Nur Çelik, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk ve Daily Sabah gazetesi yazarı Meryem İlayda Atlas'ın yer aldığı heyetle katıldı.

Yorumlar