5. Uluslararası İnsani Forumu

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: - "Bazı Avrupalı siyasetçiler 'Stop İslam' diyor. Bazıları 'Sadece Müslüman olmayan göçmen kabul ediyoruz' diyor. Bu ne demektir? 21. yüzyılda Avrupa'da faşizm yeniden mi baş gösteriyor?"

Google Haberlere Abone ol
5. Uluslararası İnsani Forumu

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa'daki islamofobi eğiliminin İslam alemini tedirgin ettiğini söyleyerek "Bazı Avrupalı siyasetçiler 'Stop İslam' diyor. Bazıları 'Sadece Müslüman olmayan göçmen kabul ediyoruz' diyor. Bu ne demektir? 21. yüzyılda Avrupa'da faşizm yeniden mi baş gösteriyor?" dedi.

Aliyev, Bakü'de düzenlenen 5. Uluslararası İnsani Forumu'nun açılışında konuşma yaptı. Azerbaycan'ın tüm çağlarda barış ve karşılıklı uzlaşı mekanı olduğunu, ülkede dini ve milli çatışma yaşanmadığını ifade eden Aliyev, bunun da kendileri için büyük servet olduğunu vurguladı.

Dünyanın bazı yerlerinde çok kültürlülükle ilgili kötümser görüşler ileri sürüldüğünü belirten Aliyev, "Bunlar çok tehlikeli yaklaşımlarıdır. Çok kültürlülüğün alternatifi ksenofobi, ayrımcılık, ırkçılık, islamofobi, antisemitizm gibi akımlardır. Bu akımlar tarih boyu büyük felaketlere neden oldu. Tüm ilerici toplum çok kültürlülük ideolojisi etrafında birleşmelidir." dedi.

Dünyada tehditlerin arttığını ve son birkaç yılda, bölgede, Ortadoğu'da, Avrupa'da tedirgin edici olayların yaşandığını hatırlatan Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkeleri tahrip edilen insanlar Avrupa'ya gidiyor. Bu durum bazı Avrupa ülkelerinde gerginlik yarattı. Göçmenlere karşı küçük düşürücü eylemler yapılıyor. Bu da Avrupa'daki radikal güçlerin işine yarıyor. Bu tehlikeli eğilimdir. Biz medeniyetler arası diyalogdan konuşuyoruz, fakat medeniyetler arası çatışmanın ilk eğilimlerini görüyoruz. Bu eğilimler önlenmezse büyük felakete neden olur. Bütün ülkeler kötü duruma düşer. İslamofobi tüm İslam alemini tedirgin ediyor. Bazı medya kurumları, sivil toplum örgütleri ve siyasetçiler dinimiz hakkında yanlış kamuoyu oluşturuyor. İslam'ı terörle aynı gösteriyorlar halbuki terörden en çok çeken Müslüman ülkeleri. Bazı Avrupalı siyasetçiler 'Stop İslam' diyor. Bazıları 'Sadece Müslüman olmayan göçmen kabul ediyoruz' diyor. Bu ne demektir? 21. yüzyılda Avrupa'da faşizm yeniden mi baş gösteriyor? Maalesef uluslararası kurumlar buna tepki vermiyor. "

Konuşmasında Dağlık Karabağ sorunu ve Ermenistan-Azerbaycan çatışmasından da bahseden Aliyev, işgal altındaki bölgeleri, göçmenlerin durumunu anlattı.

Hocalı katliamını hatırlatan Aliyev, 600'den fazla sivilin Ermenilerce katledilmesinin 10 ülke tarafından "soykırım" olarak kabul edildiğini vurguladı.

İşgalin sona ermesine yönelik BMGK'nin dört kararından da bahseden Aliyev, "BMGK'nin bazı kararları saatler içerisinde uygulanırken bize gelince 20 yıldan fazladır bekliyorlar. Dağlık Karabağ Azerbaycan'ın ayrılmaz parçasıdır. Ülkemizin toprak bütünlüğü temin edilmelidir. Bizim toprak bütünlüğümüz hiçbir ülkenin toprak bütünlüğünün öneminden az değil."

80 ülkeden 400'den fazla katılımcının bulunduğu forum iki gün sürecek.

Yorumlar