4. Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Konferansı

- Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: - "Her milli kütüphane aynı zamanda milli hafıza demek. Dolayısıyla ortak hafızamız demek" - "Bu dördüncü konferansta milli kütüphanelerimiz arasındaki ilişkilerin kurumsallaşması yönünde ciddi, köklü, düzenleyici kararlar alacağınızı ümit ediyorum" - TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov: - "Kütüphanelerin bayramı olarak nitelendirebileceğimiz bu etkinlik, aynı zamanda Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kutlamalarının bir devamıdır"

Google Haberlere Abone ol
4. Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Konferansı

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, her milli kütüphanenin aynı zamanda "milli ve ortak hafıza" anlamına geldiğini belirtti.

Bakan Avcı, Milli Kütüphane'de düzenlenen "4. Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Kütüphane Başkanları Konferansı"nda yaptığı konuşmada, milli kütüphanelerin, Türkçe konuşan ülkeler arasındaki iş birliği bakımından en stratejik kurumların başında geldiğini söyledi.

Her milli kütüphanenin aynı zamanda "milli hafıza" demek olduğunu kaydeden Avcı, "Dolayısıyla ortak hafızamız demek. Bu ortak hafızayı birlikte yaşatmak, birlikte canlandırmak bakımından siz milli kütüphane başkanlarına büyük sorumluluk düşüyor. Bu dördüncü konferansta milli kütüphanelerimiz arasındaki ilişkilerin kurumsallaşması yönünde ciddi, köklü, düzenleyici kararlar alacağınızı ümit ediyorum." dedi.

Türk dili konuşan ülkeler arasındaki iş birliğinin her düzeyde genişlemesi ve derinleşmesi için üzerlerine düşen katkıyı vermeye hazır olduklarını ifade eden Avcı, milli kütüphaneler arasında kurumsallaşma yönünde atılacak adımlar konusunda da ne gerekiyorsa yapacaklarını bildirdi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatına (TÜRKSOY) teşekkür eden Avcı, "TÜRKSOY, bugüne kadar Türk dili konuşan ülkeler arasındaki kültürel ve sanatsal iş birliğinin artması için çok duyarlı faaliyetlere imza attı." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKSOY üyesi ülkeler ile UNESCO Milli Komisyonu arasında İstanbul'da yapılan toplantıyı hatırlatan Avcı, "Buraya sadece TÜRKSOY üyesi ülkeler ve UNESCO Milli Komisyonu değil, aynı zamanda gözlemci ülkeler de katıldı. Milli kütüphaneler arasındaki dördüncü toplantıyla, bu sinerjiye yeni bir halka eklemiş oluyoruz." diye konuştu.

Avcı, milli kütüphaneler arasında gerek materyal değişimi gerek personel eğitimi konusunda çok daha yakın iş birliğinin temellerinin bu konferansta atılmasını ümit ettiğini belirtti.

- "Bu buluşma iş birliğini bir adım daha ileri götürecek"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, milli kütüphaneler arasındaki temasların uzun yıllardır sürdüğünü, bu buluşmada iş birliğinin bir adım daha ileri götürüleceğini söyledi.

Bu yıl Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. yılını kutladıklarına işaret eden Kaseinov, "Kütüphanelerin bayramı olarak nitelendirebileceğimiz bu etkinlik, aynı zamanda Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kutlamalarının bir devamıdır." dedi.

Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman ise konferansta ülke milli kütüphaneleri arasında iş birliğini geliştirme yönünde bir yol haritası ortaya koymaya çalışacaklarını, kurumsallaşma yolunda adımlar atmak istediklerini kaydetti.

Toman, Azerbaycan, Tataristan, Kırgızistan, Moldova, Kazakistan, Başkurdistan, KKTC ve Özbekistan'a katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Yorumlar