4 milyon 600 bin badem fidanı toprakla buluştu

- Orman Genel Müdürlüğü, 2013-2017 dönemini kapsayan "Badem Eylem Planı" çalışmaları kapsamında 4 milyon 600 bin fidanı toprakla buluşturdu - OGM, bu yıl ve gelecek yıl, 74 bin 280 dekarlık alanda daha badem ağaçlandırması yapacak - Bakan Eroğlu: - "Badem üretimini artırarak bazı sektörlere hem hammadde sağlamış olacağız hem de ithalatının önüne geçerek ülkemizin ekonomik kaybını engelleyeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
4 milyon 600 bin badem fidanı toprakla buluştu

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 2013-2017 dönemini kapsayan "Badem Eylem Planı" çalışmaları kapsamında 4 milyon 600 bin badem fidanını toprakla buluşturdu. OGM, 2016 ile 2017 yıllarında 74 bin 280 dekarlık alanda daha badem ağaçlandırması yapacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, orman köylülerine yeni gelir kapısı açıp, ülke ekonomisine katkı sağlayacak "Badem Eylem Planı" çerçevesinde çalışmalar sürüyor.

Bu çerçevede 2013 yılında uygulamaya koyulan eylem planıyla 144 bin 970 dekar alanda 4 milyon 600 badem fidanı dikildi.

- Hedef badem ağaçlarının sayısını yüzde 50 artırmak

Bu yıl ve gelecek yıl da sürecek çalışmalar kapsamında, 2016'da 37 bin 430 dekar, 2017'de ise 36 bin 850 dekar alanda olmak üzere toplam 74 bin 280 dekar alanda daha ağaçlandırma yapacak.

Eylem planıyla Türkiye'deki badem ağaçlarının sayısını yüzde 50 artırmayı hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bugüne kadar 437 bin badem fidanını vatandaşlara ücretsiz dağıttı.

- "Geliri bütünüyle vatandaşlarımızın"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Badem Eylem Planı" ile kırsal nüfusun gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Eylem planıyla boş ya da bozuk orman alanlarını işleyerek badem fidanlarını buralarda toprakla buluşturuyoruz. Bu alanların etrafını tel örgülerle çeviriyor ve 3 yıl boyunca bakımını yapıyoruz. Daha sonra buraları parselleyerek sertifikalandırıyor ve bu alanlardan elde edilen badem ürünlerinin faydalanma haklarını en yakın köy ya da mahallede oturanlara kurayla dağıtıyoruz. Dikmesi, yetiştirmesi, bakımı bizden, geliri bütünüyle vatandaşlarımızın."

Uygulamayla ormanlarda yaşayan vatandaşlara yeni gelir kapıları oluşturduklarını belirten Eroğlu, artan badem ağaçlarının sayısının arı yetiştiriciliği ve bal üretimine de önemli katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Bakan Eroğlu, bademin gıda sanayi, kozmetik ve ilaç gibi çok geniş bir sektörde kullanıldığını vurgulayarak, "Badem üretimini artırarak hem bu sektörlere hammadde sağlamış olacağız hem de ithalatının önüne geçerek ülkemizin ekonomik kaybını engelleyeceğiz. Ayrıca zengin besleyici özellikler taşıyan bademle sağlıklı beslenen nesiller yetiştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar