4. Afrika-Arap Zirvesi

- Malabo'da gerçekleşen zirveden Filistin ve Libya'daki UMH'ye destek geldi

Google Haberlere Abone ol
4. Afrika-Arap Zirvesi

MALABO (AA) - Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da gerçekleştirilen 4. Afrika-Arap Zirvesi'nde, Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına destek mesajı verildi.

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin katılımının protesto edilmesi nedeniyle olaylı geçen zirvenin kapanış bildirisinde Arap ve Afrikalı liderler, Filistin halkına ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına destek verirken, İsrail'in Filistin topraklarını işgale devam etmesini kınadı.

Libya'daki UMH ve Başkanlık Konseyi'ne de tam destek verdiklerini ifade eden liderler, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM), 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yaptı.

Bildiride ayrıca Afrika ve Arap ülkelerinde krizlerin çıkmasına neden olan borçların iptal edilmesi ve bu ülkelerden bazılarına uygulanan yaptırımların derhal kaldırılması çağrısı yapıldı.

Terör, organize suçlar ve bunların finanse edilmesi, ırkçılık, işgal, insan hakları ihlalleri ve nükleer silah kullanımının yaygınlaşmasının kınandığı bildiride liderler, teröre hedef olan ülkelerin yanında oldukları mesajını verdi.

Bildiride, Birleşmiş Milletler (BM) ve özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reforma gidilerek daha dengeli bir temsil mekanizması haline getirilmesinin gerekliliğine işaret edilirken, Arap ve Afrika ülkeleri, BM'nin barış koruma misyonlarına askeri güçleriyle destek olmaya çağrıldı.

Irak'ta DEAŞ'a karşı verilen mücadeleye de destek verilen bildiride, Katar vatandaşlarının kaçırılması "terör eylemi" olarak nitelendirildi ve bu kişilerin serbest bırakılması için yürütülen çalışmaların başarıyla sonuçlanması temennisinde bulunuldu.

Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar, Ürdün, Yemen ve Somali, "Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti"nin katılımını protesto ederek bugün gerçekleşen zirveye iştirak etmedi.

"Batı Sahra" konusu Fas yönetimi ile Polisario Cephesi arasında yaklaşık 40 yıldır sorun teşkil ediyor. Fas, 1975 yılında topraklarına kattığı eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'nın kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Cezayir'in destek verdiği Polisario Cephesi bölgenin bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Yorumlar