"31 Mart'tan 15 Temmuz'a" tiyatrosu sahnelendi

- İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinin sahnelediği, darbe girişimlerini anlatan tiyatro oyunu, sanatseverlerin beğenisine sunuldu - Okul Müdürü Yeşim Kuyumcu: -"Bu tiyatro oyunuyla amacımız öğrencilerimiz tarihimizin gerçek yönlerini öğrensin istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"31 Mart'tan 15 Temmuz'a" tiyatrosu sahnelendi

İSTANBUL (AA) - İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinin oynadığı ve darbe girişimlerini konu alan "31 Mart'tan 15 Temmuz'a" tiyatro gösterisi, izleyiciyle buluştu.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi ile "31 Mart Vakası" olarak bilinen II. Abdülhamit Han'ın tahtan indirilmesini anlatan tiyatro oyunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cem Karaca Kültür Merkezi'nde tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu.

- "İhaneti göstermeye çalıştık"

Okul Müdürü Yeşim Kuyumcu, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan tiyatro oyunu fikrinin öğretmen ve öğrencilerin ortak kararı olduğunu belirterek, "Herkes 15 Temmuz gecesi için bir tiyatro sergilensin istedi. Abdülhamit Han ile Cumhurbaşkanımızın birebir cümlelerinden oluşan tiyatro oyunu oldu. Biz sadece cümleleri birleştirdik ve tiyatro metni haline getirdik. Bu tiyatro oyunuyla amacımız öğrencilerimiz tarihimizi gerçek yönleriyle öğrensin istiyoruz. Tiyatro, 31 Mart imparatorluğa (Osmanlı Devleti'ne) darbe ile 15 Temmuz güçlü Türkiye'ye darbe girişimi ile bu iki süreçte yaşanan benzer olayları konu alıyor. Osmanlı'daki bazı paşalar ile devletimizin içindeki bazı yöneticilerin benzer ihanetler içerisinde olduklarını göstermeye çalıştık." ifadelerini kulladı.

İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fatih Baran Akay, darbe girişimlerinde yaşananları görmezden gelemeyeceklerini kaydederek, "Hepimiz vatan, millet ve demokrasi adına 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları ortaya koymaya çalıştık. 31 Mart olayıyla bağdaştırma sebebimiz, gerçekten benzer durumların yaşamasıdır." dedi.

Öğrencilerden Cemile Beyza Güven ise uzun süre tiyatro gösterisine hazırlandıklarını ve darbeci askerlerin, halkın silahını halka doğrulttuğu bir anda onların karşısına çıkan bir anayı canlandırdığını anlattı.

- Oyundan kesitler

Terör örgütlerinin gençleri, bürokratları ve askerleri nasıl kullandıkları anlatılan oyunda, vatandaşların bu tür olaylara karşı duyarlı olması konusunda mesajlar verildi. Yaklaşık 40 öğrencinin sergilediği tiyatronun ana karakterlerini Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit Han ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oluşturuyor.

Darbeyle tahtan indirilen Abdülhamit Han'ın sözlerinin yer aldığı oyunda, 15 Temmuz darbe girişiminde TRT'de yayınlanan korsan bildiriye yer verildi.

Demokrasinin önemi vurgulanan tiyatro oyununda, Astsubay Ömer Halis Demir'in şehit düşmesinin canlandırıldığı sahnede duygu dolu anlar yaşandı.

Oyun sonunda ise bütün öğrenciler ayakta alkışlandı.

Yorumlar