3 Aralık Dünya Engelliler Günü

- Sabancı Vakfı Genel Müdürü Koyunsağan: - "Tüm çevresel koşullar engelli bireylerin hayata eşit katılımını, haklarından eşit koşullarda yararlanmalarını sağlayacak şekilde düzenlenirken bu konuyla ilgili toplumsal bilinci de uyandırmalıyız"

Google Haberlere Abone ol
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

İSTANBUL (AA) - Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, engelli bireylerin hayata eşit katılımının sağlanmasının toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmesi gereken bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Koyunsağan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelliliğin bedensel ya da zihinsel farklılıklardan değil çevresel koşulların eşit katılımı sağlayacak şekilde düzenlenmemesinden kaynaklandığını, bu nedenle gerçek anlamda eşitlik için sokağa çıkmanın, yani hayata katılmanın önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini ifade etti.

Sabancı Vakfı'nın Engelliler Günü için sosyal medyada "#beniengelleme" hashtagiyle düzenlediği farkındalık yaratma kampanyasının da "hayata katılmanın önündeki her türlü engeli ortadan kaldırma" fikri üzerine kurulduğunu belirten Koyunsağan, çevresel koşulların engelli bireyler için sadece fiziki bir bariyer oluşturmadığını, onların temel haklarından eşit şekilde yararlanmalarını da imkansızlaştırdığına dikkati çekti.

Koyunsağan, "Merdiven kullanamadığı için seçim sandığına ulaşamayan ortopedik engelli bireyin oy kullanma hakkından, otobüse binemeyen bireyin seyahat özgürlüğünden bahsetmek maalesef mümkün değil. Aynı şekilde kabartmalı sarı şeritlere araç park edildiği için sokakta yürüyemeyen görme engellinin, işitme engeli sebebiyle hastalığını anlatamadığı için sağlık hizmetinden faydalanamayan işitme engellinin de temel haklarına erişemediği çok açık. Tam da bu nedenle sokağa çıkmanın önünde duran fiziksel koşullar aslında haklardan eşit yararlanmanın önündeki engellerdir. Herkesin haklarına eşit erişimi olsun istiyorsak engelleyen değil özgürleştiren şehirlere ihtiyacımız var." dedi.

Çevresel koşulların uygun hale getirilmesinin yanı sıra toplumun engelli hakları konusunda bilinçlenmesinin de önem taşıdığını vurgulayan Koyunsağan, şunları kaydetti:

"Tüm çevresel koşullar engelli bireylerin hayata eşit katılımını, haklarından eşit koşullarda yararlanmalarını sağlayacak şekilde düzenlenirken bu konuyla ilgili toplumsal bilinci de uyandırmalıyız. Örneğin, rampa ve asansörlerin önemli bir kolaylaştırıcı olduğunu biliyoruz ve her noktaya yapılması gerektiğine inanıyoruz. Fakat bu araçların sayısının artması yeterli değil. Hala onların işlevleri hakkında bilinçlenmeye ve daha duyarlı davranmaya ihtiyaç var. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan çalışma hayatına birçok alanda engelli bireylerin kullanımına uygun materyallerin bulunması ve bu materyallere erişimlerinin kolaylaştırılması sorumluluklarımız arasında ilk sıralarda yer alıyor. Engelli bireylerin eşitliği ancak toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşeni yapmasıyla mümkün olabilir."


- Sabancı Vakfı'nın engelli alanındaki çalışmaları


Sabancı Vakfı, 42 yıldır engellilerin toplumsal hayata katılmaları ve eşit fırsatlara sahip olmaları için hibe programlarından "Fark Yaratanlar" programına, uluslararası işbirliklerinden burslar ve ödüllere kadar uzanan geniş bir yelpazede sosyal yatırımlarını devam ettiriyor.

Engelli alanı, Sabancı Vakfı'nın kurulduğu 1974 yılından bu yana, kurumun varoluş amaçlarının ve faaliyetlerinin temelindeki yapı taşlarından birini oluşturuyor. Vakfın Türkiye’nin dört bir yanında kurduğu 120’den fazla kalıcı eser arasında, Cerebral Palsy’li çocukların eğitim görmesi amacıyla açılan Metin Sabancı Okulları da bulunuyor.

Sabancı Vakfı kadın, genç ve engelliler alanında çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin ürettiği projelere destek verdiği hibe programları ile engellilerin toplumsal hayata katılmalarına destek sunuyor. Program kapsamında son 9 yılda kadın, genç ve engelli alanında yürütülen toplam 125 projeye 12,5 milyon lirayı aşkın hibe verildi.

Vakfın toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların çalışmalarını görünür kılmak üzere hayata geçirdiği "Fark Yaratanlar" programı ile engellilerin hak mücadelesi, karşılaştıkları sorun ve ayrımcılığa karşı üretilen çözümler ekranlara taşınarak farkındalık yaratılması ve yeni fikirlere ilham olunması amaçlanıyor.

Engelli bireylerin eğitimine katkı sağlamak üzere her sene görme, işitme ve ortopedik engelli olan ve üniversite giriş sınavlarında en üst sırada bulunan 5’er öğrenciye burs veren Sabancı Vakfı, ayrıca Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’nda altın madalya kazanan özel sporcular için de Sakıp Sabancı Spor Ödülleri programını yürütüyor.

Vakıf son olarak da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’ni engelliler için erişilebilir hale getirdi.


Yorumlar