29. Yabancı İş Adamları Konseyi Toplantısı

-Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev himayesinde, Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen 29'uncu toplantıda Yabancı İş Adamları Konseyi üyeleri bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
29. Yabancı İş Adamları Konseyi Toplantısı

ASTANA (AA) - Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkede uygun yatırım koşullarının oluşturulmasına yönelik yapılandırılan Astana Uluslararası Finans Merkezinin bu yıl faaliyete başlayacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev himayesinde, Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen 29'uncu toplantıda Yabancı İş Adamları Konseyi üyeleri bir araya geldi.

Toplantıya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Çakrabarti’nin yanı sıra Türkiye’den Anadolu Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Tuncay Özilhan ve Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı iş adamı katıldı.

Nazarbayev, toplantıda yaptığı konuşmada, Uluslararası Astana Finans Merkezinin oluşturulması ile ilgili yasal işlemlerin tamamlandığını belirterek, “Şimdi projenin uygulama kısmına geçiyoruz. EXPO 2017 fuar alanında inşaat işlerinin tamamlanmasının ardından merkez faaliyete geçmiş olacak.” dedi.

Finans Merkezinin ülkede uygun yatırım ikliminin oluşturulmasına öncülük edeceğine işaret eden Nazarbayev, “Astana Uluslararası Finans Merkezinin yatırıma yönelik sermayeyi çekeceğine inanıyorum.” İfadesini kullandı.

EBRD Başkanı Çakrabarti de Finans Merkezinin diğer uluslararası kuruluşlarla yapacağı ortaklık ilişkilerine destek vereceklerine vurgu yaptı. Çakrabarti, “Geçen yıl ülke tarımına 120 milyon avroluk yatırımda bulunduk ve bulunmaya da devam edeceğiz.Bu yıl başkent Astana yakınlarındaki bir kümes ve süt fabrikasına yatırım yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından 1998 yılında kurulan Yabancı Yatırımcılar Konseyi, Kazakistan’da faaliyet gösteren yabancı yatırımcıların Kazakistan Hükümeti ile doğrudan diyalog kurmasını sağlıyor.


- Astana Uluslararası Finans Merkezi


Geçen yıl Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kararı ile oluşturulan Finans Merkezi, EXPO 2017 enerji fuarı alanında yer alacak.

Ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesine yönelik yapılandırılan merkezin yabancı yatırımcılar için vergi muafiyeti gibi kolaylıklar sağlayacağı ve yatırımcı haklarının uluslararası seviyede korunması için yasal düzenlemelere tabi olacağı bildirildi.


Yorumlar