29. Ahilik Haftası Kutlamaları

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır"

Google Haberlere Abone ol
29. Ahilik Haftası Kutlamaları

KAYSERİ (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır." dedi.

Tüfenkci, Kırşehir'de gerçekleştirilen 29. Ahilik Haftası Kutlamaları'nda yaptığı konuşmada, ahiliğin manevi başkentinin Kırşehir olduğunu ve yüzyıllardır ahilik kültürünün canlı tutulduğunu söyledi.

Ahiliğin ticaretin ahlakla buluşması anlamına geldiğini ifade eden Tüfenkci, "Ahilikte hamd, şükür, kanaat vardır. Bugün dünyada yaşanan tüm sorunların temelinde ahlaki yozlaşma vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız, daima esnafın, tüccarın, milletin yanında oldunuz. Bu vesileyle sizlere bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum. Sizin devlet adamlığınız ve dünyadaki tüm mazlumları kucaklayan kardeşlik anlayışınız etrafında kenetlenerek tüm mazlumları kucaklayan Türkiye, esasında ahilik geleneğinin de canlı örneğidir." diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Kırşehir'in Ahi Evran, Aşık Paşa, yetiştirdiği pek çok ilim ve irfan insanı, sanatkarıyla Türkiye'nin, Anadolu'nun Türkleşmesinde, İslamlaşmasında mihenk taşı olduğunu belirtti.

Kırşehir'in Türkiye'nin bugünlere gelmesi ve geleceğe ilerlemesinde en önemli güç noktalarından birisi olduğunu kaydeden Bozdağ, "Ahilik haftamızı kutluyor, Kırşehirlileri saygıyla selamlıyorum." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dışarıdan bakanların Anadolu'yu sadece toprak parçası olarak gördüğünü ifade etti.

Anadolu'nun toprağın adı değil, bu topraktaki ruhun adı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bin yıldır bu ruh bu toprağa işlemiştir, emek vermiştir. Bu coğrafyadaki bin yıllık tarihimizin en önemli taşlarından birisi Ahi Evran öncülüğünde kurulan ahiliktir. Ahilik kültürünün bizim geleneğimizde bambaşka yeri vardır. Bizim camiamızın köküdür. Dünyadaki ilk meslek örgütüdür, tüccarların, sanayicilerin de meslek örgütlenmesidir. Bu kapsamda hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve localık sisteminin kopyasıdır." şeklinde konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de ahiliğin, kardeşlik, tek vatan, tek millet, tek bayrak anlamına geldiğini kaydetti.

Palandöken, ahiliğin temelinde insan sevgisi olduğunu belirterek, "Ahilik, sadece hakka hukuka dikkat etmek değil, insanları eşit görmek, birbirini asıl manada sevmektir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar