27. Arap Birliği Zirvesi

- Moritanya Cumhurbaşkanı Abdülaziz: - "Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadığı, işgalin sona ermediği ve Lübnan ile Suriye toprakları kurtarılmadığı sürece bölgedeki istikrarsızlık devam edecek"

Google Haberlere Abone ol
27. Arap Birliği Zirvesi

NOVAKŞOT (AA) - Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, "Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadığı, işgalin sona ermediği ve Lübnan ile Suriye toprakları kurtarılmadığı sürece bölgedeki istikrarsızlık devam edecek." dedi.

Abdülaziz, ülkesinin başkenti Novakşot'ta düzenlenen 27. Arap Birliği Zirvesi'ndeki konuşmasında, "Filistin sorunu, ümmetin hayati meselesidir. Bölgenin son zamanlarda yaşadığı büyük zorlukları, terörün yayılmasını ve dışarıdan yapılan müdahalelerle çıkan gerilimleri sonlandırmakla meşgul olması, İsrail hükümetini yerleşim yerlerini genişletme konusunda cesaretlendirdi. Ancak Filistin sorunu, adil ve kalıcı bir çözüme varılıncaya kadar Arapların öncelikli meselesi olarak kalacaktır." diye konuştu.

Yerleşim çalışmalarının durdurulması, Filistinlilere yönelik şiddetin sona ermesi ve Gazze'nin imarıyla İsrail-Filistin barış müzakerelerinin uluslararası garanti altında yeniden başlatılması gerektiğini söyleyen Abdülaziz, "Bütün bunlar, Ortadoğu'daki çatışmaların sona ermesinin koşullarını oluşturuyor. Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadığı, işgalin sona ermediği ve Lübnan ile Suriye toprakları kurtarılmadığı sürece bölgedeki istikrarsızlık devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye krizinin siyasi uzlaşıyla çözüme kavuşması gerektiğini vurgulayan Abdülaziz, Suriye'deki silahlı çatışmaların 5 yıldan bu yana ülkeye yıkımdan başka bir şey kazandırmadığını belirtti.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelere ev sahipliğinden dolayı Kuveyt'e teşekkür eden Abdülaziz, şunları kaydetti:

"Yemenli kardeşlerimiz arasındaki çatışmalar, toplumun birliğini dağıtmaya doğru ilerlerken Körfez ülkelerinin başlattığı müzakereler araya girdi ve yakında bir uzlaşıya varmalarını umuyoruz. Libya mutabakatının korunması için de kardeşlerimize destek vermeliyiz. Aslında krizlerin çözümü için genel anlamda ülkeler arasında bir yakınlaşma olmalı. Kardeşleri barıştırmak da bizim görevimiz."

- Arap Birliği Genel Sekreteri'nden "terörle mücadele" vurgusu

Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da Arap ülkelerinin terörle mücadele için seferber olmaları çağrısında bulundu.

Ebu Gayt zirvede yaptığı konuşmasında, karşı karşıya bulunulan sorunlarla gerektiği gibi mücadele edilmesi ve değişen taleplere cevap verilebilmesi için Arap Birliği'nin acil geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Siyasi krizlerin çözümü çağrısında bulunan Ebu Gayt, Arap halklarının teröre karşı daha önce hiç olmadığı kadar şiddetli bir savaş içerisinde olduğunu dile getirdi. Arap Birliği Genel Sekreteri ayrıca Filistin meselesi, Filistin'deki işgalin son bulması ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının Arap ülkelerinin ortak çalışmalarının merkezinde yer almasının önemini vurguladı.

Öte yandan Çad Devlet Başkanı İdris Debi de ülkesinin egemen bir Filistin devletinini kurulmasına verdiği desteği yineledi. Arap ve Afrika ülkeleri arasındaki istişarelerin artırılması çağrısında bulunan Debi, "Bölgedeki krizler daha da büyümeden terörle mücadele edilmeli ve terör yok edilmeli" dedi.

- Radikalizm, şiddet ve kurumsallaşamama

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni ise İİT ve Arap Birliği'nin radikalizm, şiddet ve kurumsallaşamama gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyledi.

İslamın mezhepçilik ve kabilecilikten uzak olduğunu ifade eden Medeni, küresel güçlerin topraklarını ve sorunlarını rekabet alanı haline getirdiğini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed de zirvedeki konuşmacılar arasında yer aldı.

Yorumlar