27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

- 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde, Afrikalı liderler ve diplomatlar için ortak pasaport kullanımına geçildi - Çad Devlet Başkanı Deby: "İlk defa bu pasaportu alırken Afrikalı olduğumu hissettim"

Google Haberlere Abone ol
27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi

KİGALİ (AA) - Ruanda'nın başkenti Kigali'de başlayan 27. Afrika Birliği Liderler Zirvesi'nde, Afrikalı liderler ve diplomatlar için ortak pasaport kullanımına başlanıldı.

Bugün başlayan ve 2 gün sürecek olan zirvenin açılışında konuşan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma, Afrikalı liderlere barış için çalışma ve iktidar peşinde koşmama çağrısı yaptı. Afrika kıtasının gelecek vadeden bir kıta olduğunu aktaran Dlamini-Zuma, gençlerin kendisinden basın ve ifade özgürlüğü, kadınların iktidara katılımının artırılması ve kadın erkek eşitliği konularıyla özel olarak ilgilenmesini istediğini söyledi.

Dlamini-Zuma konuşmasında Afrikalı devlet başkanları, dışişleri bakanları, büyükelçiler ve Afrika Birliği temsilcileri için ortak pasaport kullanımına başlanıldığını duyurdu ve yeni pasaportu Afrika Birliği'nin dönem başkanı ve Çad Devlet Başkanı Idriss Deby'e sundu. Dlamini-Zuma, ortak pasaportun vatandaşlara da verilmesi önerisinde bulundu.

Afrika ülkeleri ekonomilerinin gelişmekte olduğunu vurgulayan Dlamini-Zuma, kendilerinin de serbest Afrika bölgesini oluşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Çad Devlet Başkanı Deby ise Afrika Birliği'nin devlet başkanları düzeyinde çözülmesi gereken sorunları olduğuna ve bunlara yeni bir yöntemle yaklaşmak gerektiğine vurgu yaptı.

Deby, ortak pasaportun çok önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, "İlk defa bu pasaportu alırken Afrikalı olduğumu hissettim." dedi.

Afrika Birliği'nin siyasi ve ekonomik entegrasyonun sağlanması ve çatışmaların sona ermesi için çalıştığını belirten Deby, bunun finansman olmadan gerçekleşmeyeceği üzerinde durdu.

Güney Sudan'da yaşanan şiddet olaylarına da değinen Deby, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve Yardımcısı Riek Machar'ı savaşı sonlandırmaya, geçen ağustos ayında varılan anlaşmaya uymaya ve Güney Sudan krizini bitirmeye çağırdı.

Zirvede konuşan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame de Afrika'daki tüm çatışmaların barışçıl bir şekilde sona erdirilmesi için Afrika'nın birlik olması gerektiği üzerinde durdu.

Zirvede halkların ve özellikle kadınların hakları üzerinde durulacağına işaret eden Kagame, liderlerin Afrika Birliği'nin faaliyetlerini finanse etmesinin önemine işaret etti.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında geçen cuma günü başlayan çatışmalarda 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden ve 35'i sivil olmak üzere toplam 269 kişi yaşamını yitirmiş, 30 binden fazla sivil evlerini tek etmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar