"25 Ağustos, Arakan'daki büyük trajedinin son perdesi oldu"

- Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Yardım: - "25 Ağustos 2017, Arakan'daki bu olayların, sıkıntıların ve büyük trajedinin son perdesi oldu" - "Biz diplomasi alanında çalışan insanlar olarak, Myanmar'la bütün diyalog kanallarımızı da açık tutuyoruz, aksi takdirde düşündüğümüz çalışmaları yapmamız mümkün değil" - ERC Başkanı Kyaw: - "Ordu, Arakanlı Müslümanları kanser ve tümör olarak görüyor, bu kanseri Myanmar'dan söküp atmaya çalışıyor" - "BM, ABD, İngiltere ve önde gelen insan hakları kuruluşları, Arakan'da yaşananların uzun süredir farkındaydılar ama sessiz kaldılar"

Google Haberlere Abone ol
"25 Ağustos, Arakan'daki büyük trajedinin son perdesi oldu"

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ümit Yardım, "25 Ağustos 2017, Arakan'daki bu olayların, sıkıntıların ve büyük trajedinin son perdesi oldu." dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kudret Bülbül moderatörlüğünde düzenlenen "Arakan'daki Trajedi: Nedenler, İhtiyaçlar ve Çözümler Paneli"ne Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Yardım ve Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Dr. Hla Kyaw konuşmacı olarak katıldı.

Moderatör Bülbül, panelin açılışını "Neresinden bakarsanız acı, gözyaşı ve kan, Arakan." sözleriyle yaptı.

Büyükelçi Yardım da Arakan bölgesi ve Arakanlı Müslümanlar konusunun her zaman Türkiye'nin ilgi alanında olduğunu söyledi.

Öğrencilere özellikle hukuk ve diplomasi alanlarında Arakanlı Müslümanlar konusunda çalışmalarını tavsiye eden Yardım, "Biz, bu konuya bakarken önemli bir eksikliğimizin de şu olduğunu tespit ettik: Rohingya konularında büyük ölçüde bilgi kaynaklarımız, özellikle güncel anlamda maalesef Batılı kaynaklar." diye konuştu.

Yardım, Arakanlı Müslümanların seyahat, vatandaşlık, eğitim haklarının ellerinden alındığını ve bu nedenle içlerinden etkin lider çıkamadığına işaret ederek, Rohingya Müslümanlarının köksüz hale getirilerek sorunlarını anlatmalarına dahi izin verilmediğini kaydetti.

Arakan'da geçmiş dönemde de Müslümanlara yönelik sistematik zulmün olduğunu dile getiren Yardım, "25 Ağustos 2017, Arakan'daki bu olayların bu sıkıntıların bu büyük trajedinin son perdesi oldu." ifadelerini kullandı.

Yardım, bir milyon civarındaki Arakanlı Müslüman nüfusun yüzde 67'sinin 25 Ağustos'tan bu yana topraklarından kaçmak zorunda kaldığını anımsatarak, "Bütün bu acıların içinde bu kadar büyük bir nüfusun kendi ülkesinden komşu ülke Bangladeş'e kaçmak zorunda kalması, sanırım bu sorunun en ağır, en trajik yönlerinden birisidir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Arakan meselesini uluslararası toplumun gündemine taşınmasının yanı sıra insani yardım alanında önemli adımları attığını vurgulayan Yardım, "Biz diplomasi alanında çalışan insanlar olarak, Myanmar ile bütün diyalog kanallarımızı da açık tutuyoruz, aksi takdirde düşündüğümüz çalışmaları yapmamız mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Yardım, Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmeleri durumunda AFAD ve TİKA gibi kuruluşlarla Myanmar'a dönenlerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını dile getirerek, "Myanmar'la temas içindeyiz. İnşallah Myanmar'a üst düzey ziyaretler yapmayı da planlıyoruz." dedi.

- "Ordu, Arakanlı Müslümanları kanser ve tümör olarak görüyor"

ERC Başkanı Kyaw de son iki ayda Bangladeş'teki Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplarda bulunduğunu ve orada Türk yardım kuruluşları ile gazetecileri görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara uzun süredir zulmettiğini belirten Kyaw, "Ordu, Arakanlı Müslümanları kanser ve tümör olarak görüyor, bu kanseri Myanmar"dan söküp atmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Kyaw, Myanmar yönetimi ve ordusunun 1972'den bu yana yürüttüğü "soykırım kampanyalarının" en geniş çaplısının 2017'deki olaylar olduğunu vurgulayarak, "Birleşmiş Milletler, ABD, İngiltere ve önde gelen insan hakları kuruluşları, Arakan'da yaşananların uzun süredir farkındaydılar ama sessiz kaldılar." dedi.

Arakanlı Müslümanların şu anda siyasi, sosyal, eğitim, sağlık hizmetleri ve toplumun güçlendirilmesi bakımından çok düzeyli ihtiyaçları olduğunu dile getiren Kyaw, Türkiye'nin uluslararası toplumu harekete geçirmek için öncü rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Arakan Platformu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı da platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

- Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

BM raporlarına göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'da zulüm ve katliamlardan kaçarak Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısı 626 bine ulaştı. Köyleri tamamen yakılan Arakanlı Müslümanlardan binlercesinin katledildiği belirtiliyor.

Myanmar ordusunun etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Yorumlar