24. Arap Ekonomi Forumu

-Lübnan Başbakanı Selam -"(Belediye seçimleri) Bu başarının üzerine bir şeyler inşa etmek imkansız değil. Anayasa değişikliği, ülkenin temel sütunlarından biri cumhurbaşkanının seçimi imkansız değil"

Google Haberlere Abone ol
24. Arap Ekonomi Forumu

BEYRUT (AA) - Lübnan Başbakanı Temmam Selam, hafta sonu başlayan belediye seçimlerinin gerçekleştirilmesi üzerine "bir şeyler inşa etmenin, anayasa değişikliği yapmanın, cumhurbaşkanlığı seçiminin" imkansız olmadığını söyledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir otelde gerçekleştirilen 24. Arap Ekonomi Forumu, bölge ülkelerinin kalkınma, ticaret, ekonomi bakanları, merkez bankası başkanları, siyaset, finans ve iş dünyasının katılımıyla başladı.

Hizbullah'ın ülke siyaseti ve dış politikada oynadığı rol nedeniyle Lübnan'ın başlıca finans kaynaklarından Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan'dan katılımcıların eksikliği ise dikkati çekti.

Katılımcılara seslenen Başbakan Selam, belediye seçimlerinin ülkedeki siyasi alanı yeniden canlandırdığını aktararak, "Bu başarının üzerine bir şeyler inşa etmek imkansız değil. Anayasa değişikliği, ülkenin temel sütunlarından biri cumhurbaşkanının seçimi imkansız değil. Belediye seçimleri halkın kendi temsilcilerini seçme hakkını geri kazandırdı." dedi.

Lübnan'daki rakip siyasi partilerin yeni bir seçim yasasını oluşturabileceğine inandığını dile getiren Selam, özellikle Suriye'de süren çatışmadan korunmak, istikrarı sağlamak için taraflara diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.

Selam, ülkedeki gelişmenin durması ve ekonomik gerilemenin nedeni olarak Suriye'de sürmekte olan savaşın yanı sıra ülkedeki cumhurbaşkanlığı krizine işaret etti.

Toplantının açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame ise, "Lübnan, vergi kaçırmayı engellemek için gerekli önlemleri aldı ve kara listelerde yer almayacaktır." dedi.

Selame, Lübnan'ın büyüme oranının bölgedeki Arap ülkelerine kıyasla kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Bugün sona erecek forumda, bölgesel ekonomik görüşler, yatırım fırsatları, bölgesel çatışmaların ekonomik etkileri, bankacılık sektörü, enerji piyasaları gibi konular uzmanlarca ele alınacak.

Lübnan'da mayıs ayı boyunca her hafta ülkenin farklı bir bölgesinde yapılacak belediye seçimlerinin ilk aşaması başkent Beyrut, Bekaa Vadisi ve Şii nüfusun yoğun yaşadığı Baalbek-Helmes bölgesinde bu hafta sonu gerçekleştirildi.

Lübnan parlamentosu, görev süresi Mayıs 2014'te dolan Mişel Süleyman'ın yerine geçecek yeni cumhurbaşkanını iki yıldır seçemiyor. Haziran ayında gerçekleştirilecek oturum ile ülkede yaşanan cumhurbaşkanlığı krizi üçüncü yılına giriyor.

Ülkede son parlamento seçimleri 2009 yılında gerçekleştirildi. Parlamento, Mayıs 2013'te görev süresini önce 17 ay, daha sonra 31 ay süreyle uzatma kararı aldı. Lübnan’da bir sonraki seçimin 2017 yılında yapılması planlanırken, cumhurbaşkanı makamının boş olması, yeni seçim yasası tartışmalarından öte ülkenin seçimlere gidebilmesini imkansız hale getiriyor.

Yorumlar