22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sona erdi

- Fas Dışişleri Bakanı Mizvar: - "Anlaşmayı resmen onaylayan ülkelerin 110'a ulaşması, müzakerelerin olumlu bir şekilde devam edeceğini gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
22. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sona erdi

MARAKEŞ (AA) - Fas'ın Marakeş kentinde 7 Kasım'da başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP22) sona erdi.

Kapanış oturumunda konuşan Fas Dışişleri Bakanı ve COP22 Başkanı Selahattin Mizvar, "Paris COP21’de yaklaşık 200 ülke tarafından imzalan Paris İklim Anlaşması’ndan sonra Marakeş COP22’de anlaşmayı resmen onaylayan ülkelerin 110'a ulaşması, müzakerelerin olumlu bir şekilde devam edeceğini gösteriyor." dedi.

Müzakereleri kimsenin durduramayacağını vurgulayan Mizvar, "Uluslararası toplum, dünyanın iklim değişikliği ile mücadeleye karşı müzakerelerin devam etmesinde kararlı. Marakeş Bildirisi'nde uluslararası toplum, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin kullanımına sunmak üzere uluslararası fon oluşturmasına karar verdi. Bunlar COP22'de karar verilen ve atılan somut adımlar olarak kaydedildi." diye konuştu.

Marakeş COP22'de Paris İklim Anlaşması'nın nasıl uygulanacağı ve tarafların taahhütleri konusunda atacakları somut adımlar ele alınmıştı. Konferans başlamadan 3 gün önce yürürlüğe giren anlaşma 196 ülke tarafından imzalanmıştı. Konferans süresince anlaşmaya imza atan ülkelerden 110’u anlaşmayı resmi olarak onayladığını açıkladı.

Konferans süresince yaklaşık 200 ülkeden katılımcının hazırladığı birçok oturum, toplantı, seminer, ikili görüşme ve sanatsal faaliyet gerçekleştirildi. Ayrıca, konferans alanının yanına kurulan ve yenilenebilir enerji projelerinin sergilendiği fuar büyük ilgi gördü.

- Marakeş Bildirisi

Dün yayımlanan Marakeş Bildirisi'nde iklim değişikliği ile mücadelenin dünyanın ortak en büyük önceliği olduğu vurgulandı. Bildiride küresel ısınmanın önüne geçmek için ülke yönetimlerinin yanı sıra bilim ve iş dünyasının da büyük katkı sağlaması gerektiği belirtildi.

İklim değişikliğinin küresel bir tehlike olduğu kaydedilen bildiride, bütün alanlarda küresel çalışmalara yer verilmesi gerektiği kaydedildi.

2020 yılına kadar gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele için gelişmekte olan ülkelere verilmek üzere 100 milyar dolarlık uluslararası Yeşil İklim Fonu oluşturulacağı da bildiride yer aldı.

- COP22'de Türkiye

Türkiye, iklim değişikliği ile mücadelede şimdiye kadar yapılan en büyük anlaşma olarak nitelendirilen Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan ülkeler arasında yer alıyor. Anlaşma, emisyon azaltımı ve iklim konusunda "gelişmiş-gelişmemiş" ülke ayrımı yapmasa da gelişmiş ülkeler tarafından gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi ve iklim finansmanı sağlanmasını içeriyor.

Türkiye, bu finansmandan düşük faizli krediler ile faydalanabilmesi gerektiğini savunuyor.

Türkiye, COP22'de bu isteğini Türkiye'yi resmi olarak temsil eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin genel kurul toplantısında yaptığı konuşmasıyla güçlü bir şekilde dile getirmişti.

Özhaseki, konuşmasında, "Anlaşmanın başarısı, finansman ve teknoloji transferiyle ilgili taahhütlerin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Bu açıdan gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere gerekli olanakları sağlamak için sorumluluklarını yerine getirmelidirler. Türkiye’nin, gelişmekte olan bir ülke olarak Yeşil İklim Fonu gibi uluslararası finansman araçlarından ve teknoloji desteklerinden yararlanma talebini ısrarla vurgulamak isterim." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar