21. Avrasya Ekonomi Zirvesi

- KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: - "Önümüzdeki hafta başında Kıbrıs'ta Rum lider Sayın Anastasiadis'le sosyal ortamda bir araya geleceğiz. Kendisine bir kez daha vizyonumu anlatacak ve Kıbrıs adasının gerilime ve itiş kakışa değil, iş birliği ve uzlaşı kültürüne duyduğu ihtiyacı hatırlatacağım" - "16 Nisan buluşması, müzakere nitelikli bir buluşma olmayacaktır. Sorunun çözümü için eşitlikçi bir vizyon ortaklığına, çağın dayattığı iş birliği ruhuna ve açık görüşlü bir zihniyete ihtiyacımız vardır. Bağnaz ezberlerin kuşatması yarılmadan yeni bir dönem başlatılamaz" - "Dar görüşlülük hala daha teknolojiye karşı direnişini sürdürmektedir. Bu çağda adanın bir yarısı ile diğer yarısı arasında cep telefonları ile konuşmak halen mümkün değildir"

Google Haberlere Abone ol
21. Avrasya Ekonomi Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelecek hafta başında Kıbrıs'ta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'le sosyal ortamda bir araya geleceklerini belirterek, "Kendisine bir kez daha vizyonumu anlatacak ve Kıbrıs adasının gerilime ve itiş kakışa değil, iş birliği ve uzlaşı kültürüne duyduğu ihtiyacı hatırlatacağım.16 Nisan buluşması, müzakere nitelikli bir buluşma olmayacaktır. Sorunun çözümü için eşitlikçi bir vizyon ortaklığına, çağın dayattığı iş birliği ruhuna ve açık görüşlü bir zihniyete ihtiyacımız vardır. Bağnaz ezberlerin kuşatması yarılmadan yeni bir dönem başlatılamaz." dedi.

Akıncı, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "21. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nin "Cumhurbaşkanları Oturumu"ndaki konuşmasında, bilgi çağının, eşit biçimlerde olmasa da tüm insanlığı dönüştürdüğünü, düşünme şekli, iş yapma biçimi, sosyal bağlar ve zamanla ilişki kurma tarzının süratle değişime uğradığını dile getirdi.

Teknolojik devrimin, bütün sosyoekonomik ağların kesişme alanları arasında yer alan politikaya da yeni ufuklar kazandırdığına değinen Akıncı, "Biz daha 'parlamenter demokrasi'yi methederken, Masuda'nın deyişiyle 'katılımcı demokrasi', Toffler'in deyişiyle 'mozaik demokrasisi' çıkageliyor. Bilginin hayatı kolaylaştırıcı yönü, her düzeydeki yöneticilere daha kaliteli hizmet sunma şansını bahşediyor." diye konuştu.

Akıncı, bilimsel ve teknolojik olanaklardan yararlanmanın, hiçbir yöneticinin kayıtsız kalamayacağı bir zorunluluk halini aldığını kaydetti.

Yurttaşların siyasal tercihlerini tümden dışlayan, sosyal devlet uygulamalarını "yük" sayan, toplumu rakamlar ve grafikler üzerinden okumakla yetinen katı teknokrasi anlayışının, dehşetengiz bir demokrasi sorununa dönüşeceğini kaydeden Akıncı, "Teknolojiyi, tıbbi gelişmenin, refah arayışının ve doğanın hizmetine sunmak yerine, yıkıcı ve insanlıkla bağdaşmayan uygulamaların silahına dönüştürmek de bu çağın üzerinde en çok durulması gereken sorunları arasında yer almaktadır." dedi.


- "Bilgi düzeyi ve teknolojik kapasite, Kıbrıs adasına ve yakın coğrafyasına büyük imkanlar vadediyor"

Akıncı, politik yaşamı boyunca gerek yerel gerekse küresel ölçekte mümkün olan en geniş iş birliklerinin önemini anlatmaya çalıştığını ve bu iş birliklerinin sağlanması için çaba harcadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"KKTC Cumhurbaşkanı olduktan sonra da hep Kıbrıs adasının akılcı bir iş birliği sayesinde bölgesinde yapıcı rol üstlenip, müstesna bir konum edinebileceğini anlattım. Kıbrıs, çağlar boyunca coğrafi konumundan kaynaklanan çalkantılar ve sancılar yaşamıştır. Ada tarihi, kanlı savaşlarla yüklüdür. Fakat medeniyetlerin kesişme ve uğrak yeri olarak Kıbrıs aynı zamanda kültürlerin kaynaştığı, yeniliklere açık bir yer olagelmiştir. Bugünün dünyasında ulaşılan bilgi düzeyi ve teknolojik kapasite, hem Kıbrıs adasına hem de yakın coğrafyasına, akılcı değerlendirilmesi halinde büyük imkanlar vadetmektedir. Ada çevresinde bulunan doğal gaz ve petrol rezervlerinin, bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayacak bir iş birliği ve yakınlaşma vizyonuyla değerlendirilmesi mümkündür. Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların ortak zenginliği olan bu kaynakların, ekonomik akla uygun olarak döşenecek ve Türkiye üzerinden geçerek, Orta Doğu ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak bir enerji hattıyla nakli sağlanabilir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, aynı anda çok sayıda ülkeyi stratejik ortak yapabilecek böylesine akılcı bir yaklaşımı benimsemek yerine, doğal zenginlikler sadece kendilerine aitmiş gibi bölgede tek yanlı faaliyet yürütme inadı, tarihi bir hatadır."

Teknolojide katedilen gelişmelerin, Kıbrıs'ta pek çok alanda iş birliğini mümkün hale getirdiğine işaret eden Akıncı, "Fakat ne yazık ki dar görüşlülük hala daha teknolojiye karşı direnişini sürdürmektedir. Bu çağda adanın bir yarısı ile diğer yarısı arasında cep telefonları ile konuşmak halen mümkün değildir. Siyasi kararını aldığımız, üstelik bütün teknik koşulları sağlandığı halde Türk operatörlerle iş birliğini sorun sayan Rum tarafındaki zihniyet yüzünden maalesef bu bağlantı sağlanamamıştır. Aynı şekilde Kıbrıs'ın güneyi ile kuzeyi arasında elektrik alışverişine imkan sağlayan bağlantılar kurulduğu halde bunun kalıcı hale getirilmesine yönelik son adım yine Rum yönetiminin isteksizliği yüzünden bir türlü atılamamaktadır." diye konuştu.

Mustafa Akıncı, telefon ve elektrik gibi insan hayatını kolaylaştıracak alanlarda, ekonomik akla uygun iş birliklerinden bile uzak durulmasının, diğer alanlardaki potansiyelin harekete geçirilmesini imkansız hale getirdiğini kaydetti.


- "Politik vizyonlarımızı sürekli gözden geçirmeye mecburuz"

Yaratıcı bir teknolojiyle Türkiye'den KKTC'ye su taşındığına değinen Akıncı, en başından itibaren bu suyun "barış suyu" olarak adanın bütününe hizmet edebileceğini söylediklerini aktardı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, üniversitelerin eğitim verme sınırlılığını aşarak bilim ve teknoloji üretmeye yöneldiğini dile getirerek, "Şu anda KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde bir teknopark yasası üzerinde çalışılmaktadır. Ne hazindir ki bizler üniversiteler arasında bilgi ve teknoloji alışverişi öngörürken Güney Kıbrıs'ta hala daha üniversitelerimizle basit düzeyde iletişim kurmayı dahi statü sorunu gören bir zihniyet hakimdir. Dahası Türk ve Rum lise öğrencilerinin birbirlerini tanımasını amaçlayan ve okullar arasında karşılıklı ziyaretler öngören güven artırmaya yönelik proje girişimi dahi bu zihniyet yüzünden hayata geçirilemiyor. Yeni çağın değerlerini daha iyi kavrayan genç kuşakların diyaloğunu köhnemiş yaklaşımlarla önlemenin ya da inovasyon alanındaki birikimleri iki toplumun ortak yararı için seferber etmekten kaçınmanın bu çağın değerleriyle bağdaşan bir yanı yoktur." dedi.

Gelecek kuşaklara olan sorumluluğun, vicdana, aklın ve bilimin rehberliğinde iş birliğini emrettiğini belirten Akıncı, şunları söyledi:

"Önümüzdeki hafta başında Kıbrıs'ta Rum lider Sayın Anastasiadis'le sosyal ortamda bir araya geleceğiz. Kendisine bir kez daha vizyonumu anlatacak ve Kıbrıs adasının gerilime ve itiş kakışa değil, iş birliği ve uzlaşı kültürüne duyduğu ihtiyacı hatırlatacağım. 16 Nisan buluşması, müzakere nitelikli bir buluşma olmayacaktır. Sorunun çözümü için eşitlikçi bir vizyon ortaklığına, çağın dayattığı iş birliği ruhuna ve açık görüşlü bir zihniyete ihtiyacımız vardır. Bağnaz ezberlerin kuşatması yarılmadan yeni bir dönem başlatılamaz. İçinde yaşadığımız çağ, yeni paradigmalara ve arayışlara açık olmayı gerektiriyor. Politik vizyonlarımızı sürekli gözden geçirmeye, geçmişe takılıp kalmadan hep ileriye bakmaya mecburuz."

Yorumlar