2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı

- Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi: "Demokratik geçiş sürecinin başarıya ulaşması ekonomik ve sosyal alanlardaki rahatlığın oluşması şartlarına bağlıdır" - Katar, Tunus'a 1 milyar 250 milyon dolar yardım vaadinde bulundu

Google Haberlere Abone ol
2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı

TUNUS (AA) - Uluslararası 2020 Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı, Tunus'ta başladı.

Konferansın açılışında konuşan Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, "Demokrasi bir erdemse o halde refah da bu erdemin hak edişi olmalıdır." dedi.

Ülkenin yaşadığı ekonomik sorunlar ve devrim dönemi geçiş sürecinin sıkıntılarını dile getiren Cumhurbaşkanı Sibsi, "Tunus, demokratik geçiş sürecinin başlangıcından 6 yıl sonra hedeflenen ekonomik gelişmeyi gösteremedi. Demokratik geçiş sürecinin başarıya ulaşması ekonomik ve sosyal alanlardaki rahatlığın oluşması şartlarına bağlıdır." diye konuştu.

Sibsi, ülkede ağustos ayında kurulan hükümetin desteklenmesi gerektiğini de belirterek, şunları söyledi:

"Ülkenin tüm imkanlarını ve enerjisini kullanarak acilen ekonomik reform çalışmalarını yapmamız gerekiyordu. Kadınlardan da ciddi katılımın olduğu, gençlerin yönettiği ulusal birlik hükümetinin kurulmasına karar verdik. Bundan dolayı bu hükümetin geniş çaplı desteğe ihtiyacı var."

Sibsi, Tunus'un ekonomik güçlüklere karşı koymasına yardımcı olacak kendine has güç ve özelliklere sahip olduğunu, bunların kullanılması için gerekli plan ve projelerin yapıldığını söyledi.

Yatırım konferansının önemine de vurgu yapan Sibsi, konferansın "geleceğe dönük geniş ekonomik perspektifler" açacağına inandığını belirtti.

Sibsi, konuşmasının sonunda finans ve teknik desteklerinden dolayı Katar, Türkiye, Fransa, Kanada ve Cezayir'e teşekkür etti.

- Katar'dan Tunus'a 1 milyar 250 milyon yardım

Öte yandan açılış programında konuşanlardan Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani, Tunus'a 1 milyar 250 milyon dolarlık yardımda bulunacaklarını ifade etti.

Emir Temim, Katar'ın Tunus'a desteğinin artarak devam edeceğini vurgulayarak, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Başkent Tunus'ta iki gün sürecek konferansa, 70 ülkeden resmi heyetlerin yanı sıra iş adamları da katıldı. Türkiye'yi temsilen konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de açılış programında konuşma yapanlar arasında yer aldı.


Yorumlar