2017'nin "Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilecek

- Azerbaycan'ın Şeki şehrinde yarın ve 2 Aralık'ta düzenlenecek TÜRKSOY Daimi Konseyi 34. Dönem Toplantısı'nda, 2017 yılının "Türk Dünyası Kültür Başkenti" belirlenecek

Google Haberlere Abone ol
2017'nin "Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilecek

ANKARA (AA) - Azerbaycan'ın Şeki şehrinde yarın ve 2 Aralık'ta gerçekleştirilecek Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konseyi 34. Dönem Toplantısı'nda, 2017 yılının "Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilecek.

TÜRKSOY'dan yapılan açıklamaya göre, tarihi birikimi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Şeki, teşkilat üyesi ülkelerin kültür bakanlarının oy birliğiyle aldığı kararla "2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti" oldu.

Yıl boyunca pek çok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Şeki, bu unvanını bir sonraki sahibine devretmeye hazırlanıyor.

- Türk dünyasının kültür bakanları bir araya gelecek

TÜRKSOY Daimi Konseyi 34. Dönem Toplantısı ve 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kapanış Konseri, Şeki'de yapılacak.

Marxal Kompleksi'nde yarın düzenlenecek toplantıya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri ile KKTC kültür bakanlarının yanı sıra Türk Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi, Türk Akademisi, Türk Kültür Mirası Vakfı gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılması planlanıyor.

TÜRKSOY koordinasyonunda 2016'da gerçekleştirilen etkinlikler ve gelecek yıl için planlanan çalışmaların değerlendirileceği toplantıda, ''2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti'' unvanını taşıyacak şehrin belirlenmesi için de oylama yapılacak.

Oylamanın ardından konuk bakanlar, kapanışa özel hazırlanan konsere katılacak. Şeki Dram Tiyatrosu'ndaki konserde, Türk Dünyası Kültür Başkenti Devir Teslim Töreni de gerçekleştirilecek.

- "Kültür başkenti seçilen şehirlerimiz, sıradan şehirlerden ibaret değil"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, "Türk dünyası kültür başkenti seçilen şehirlerimiz, sıradan şehirlerden ibaret değildir. Bugüne kadar bu payeyi Astana, Eskişehir, Kazan, Merv ve Şeki şehrine layık gördük. Bu şehirler, Türk dünyasının nüfus cüzdanı, kimlik belgesidir, barış, kardeşlik, huzur ve hoşgörü için asırlardır eşsiz bir ilham kaynağı olma niteliği taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Şeki Türk Dünyası Kültür Başkenti programı kapsamında bu yıl düzenlenen bilimsel ve sanatsal faaliyetlerle hem benzerlikler hem de farklı renklerin bir araya getirildiğini belirten Kaseinov, şunları kaydetti:

"TÜRKSOY ve Azerbaycan Turizm Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerle Şeki'yi, sahip olduğu zenginlikler, tarihi miras ve medeniyetlere ilham kaynağı olan manevi ruhuyla tüm dünyaya tanıtmak için çaba gösterdik. Şehirlerimiz kültür başkenti unvanını bir yıl için taşıyor ancak var oldukları müddetçe Türk dünyasını bir araya getiren, yol gösteren bir kültür merkezi olma payesini hiç kaybetmeyecekler."

- Türk dünyasının UNESCO'su

"Türk dünyasının UNESCO'su" olarak tanıtılan TÜRKSOY, 1993'te Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kuruldu. Teşkilata sonrasında KKTC, Rusya Federasyonuna bağlı Tataristan, Başkurdistan, Altay, Saha, Tıva ve Hakasya cumhuriyetleri ile Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri, gözlemci üye olarak katıldı.

TÜRKSOY, 20 yılı aşkın süredir Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürütüyor.

Türk dünyası kültür adamları ve sanatçılarının buluşma noktası TÜRKSOY Genel Sekreterliği Merkezi, Ankara'da bulunuyor.

Yorumlar