"2015, muhtemelen Taliban için daha iyi bir yıldı"

- NATO'nun Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu Sözcüsü ABD'li General: - "2015, Afgan güvenlik güçleri için zor, muhtemelen Taliban için daha iyi bir yıldı"

Google Haberlere Abone ol
"2015, muhtemelen Taliban için daha iyi bir yıldı"

WASHINGTON (AA) - NATO'nun Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu Sözcüsü General Charles Cleveland, geçtiğimiz yılın Afgan güvenlik güçleri için zorluklarla dolu bir yıl olduğuna işaret ederek "2015, muhtemelen Taliban için daha iyi bir yıldı" dedi.

Cleveland, video konferans yöntemiyle Pentagon'a bağlanarak basın toplantısında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Geçtiğimiz yıl Afganistan'da yaşananların Afgan güçlerinden ziyade Afgan Talibanı'nın mevzi kazanmasına yardımcı olduğuna işaret eden Amerikalı General, "Sanıyorum 2015, Afganistan güvenlik güçleri için zor, Taliban için daha iyi bir yıldı" dedi.

ABD'nin düzenlediği insansız hava aracı saldırısı sonucu geçtiğimiz günlerde öldürülen eski Taliban'ın lideri Molla Mansur'un yerine geçen Hebetullah Ahunzada ile ilgili ilk kez değerlendirme yapan General Cleveland, yeni Taliban lideri ile Afganistan yönetimi arasında kısa vadede bir müzakere imkanı görmediğini belirtti.

Ahunzada'yı "eli kanlı biri" olarak niteleyen General Cleveland, "Kısa vadede onun müzakere masasına oturmasını beklemiyoruz" şeklinde konuştu.

Afganistan'daki Taliban örgütünün şu anda 8 ila 10 bölgeyi kontrolü altında tuttuğunu dile getiren General Cleveland, örgütün birçok bölgede operasyon yapabilme kabiliyetine de sahip olduğunu vurguladı.

Taliban'ın eski lideri Molla Mansur, 21 Mayıs’ta Pakistan’ın Belucistan eyaletinde düzenlenen insansız hava saldırısında öldürülmüştü. Olaydan birkaç gün sonra Molla Mansur'un öldürüldüğünü doğrulayan Afgan Talibanı, yeni lider olarak Hebetullah Ahunzada'nın belirlendiğini açıklamıştı.

Ahunzada, örgütün eski lideri Molla Mansur’un yardımcısı ve Taliban'ın yönetim şurası üyesiydi.

Yorumlar