20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

- BMMYK Türkiye Temsilcisi Moreau: - "Türkiye, Suriyeli mültecilerin dışında BMMYK'ye kayıtlı farklı uyruklardan 300 bin kadar sığınmacıya da ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla, BMMYK, Türk halkı ve yetkililerine, boyutları istatistiksel olarak ölçülemeyecek şekilde göstermiş oldukları cömertlik ve misafirperverlik için müteşekkirdir" - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Erginay: - "Başka ülkelerde hızla artan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılık eğilimlerinin aksine ülkemiz sığınmacılara nasıl muamele edilmesi gerektiği konusunda tüm dünyaya örnek teşkil etmektedir"

Google Haberlere Abone ol
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, "Türkiye, Suriyeli mültecilerin dışında BMMYK'ye kayıtlı farklı uyruklardan 300 bin kadar sığınmacıya da ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla, BMMYK, Türk halkı ve yetkililerine, boyutları istatiksel olarak ölçülemeyecek şekilde göstermiş oldukları cömertlik ve misafirperverlik için müteşekkirdir." dedi.

BMMYK himayesinde "20 Haziran Dünya Mülteciler Günü" kapsamında "Exodus Deja Vu" isimli fotoğraf sergisinin açılışı düzenlendi. Sergiye, BMMYK Türkiye Temsilcisi Moreau, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Cihad Erginay, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, fotoğrafçı ve gazeteci Coşkun Aral ve çok sayıda davetli katıldı.

Pascale Moreau, sergi açılısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 3 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, bu sığınmacıların yüzde 90'ının kampların dışında, ev sahibi toplumun arasında yaşadığını söyledi.

Moreau, "Türkiye, Suriyeli mültecilerin dışında BMMYK'ye kayıtlı farklı uyruklardan 300 bin kadar sığınmacıya da ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla BMMYK, Türk halkı ve yetkililerine, boyutları istatistiksel olarak ölçülemeyecek şekilde göstermiş oldukları cömertlik ve misafirperverlik için müteşekkirdir." ifadelerini kullandı.

Cihad Erginay da burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Suriye krizinin yedinci yılında, izlemekte olduğu insani dış politika çerçevesinde tüm zorluklara rağmen Suriyeli kardeşlerine kapılarını açık tutmaya devam etmekte olduğunu aktardı.

Erginay, "Başka ülkelerde hızla artan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılık eğilimlerinin aksine ülkemiz sığınmacılara nasıl muamele edilmesi gerektiği konusunda tüm dünyaya örnek teşkil etmektedir." dedi.

Suriye krizi kapsamında, Türkiye'nin barındırdığı kişilere sadece güvenli bir ortam sunmakla yetinmediğine dikkati çeken Erginay, Türkiye'nin topraklarında geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin yaşam şartlarını her alanda daha da iyileştirmek için tüm imkanlarını seferber ettiğinin altını çizdi.

Erginay, küresel bir sorun olan Suriye krizinin insani boyutlarının hafifletilmesinde ve diğer tüm benzer insan hareketlerinin altında yatan sebeplerin giderilmesinde de küresel bir sorumluluk ve yük anlayışı olması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Erginay'a, fotoğrafçı ve gazeteci Aral'a ve sergide fotoğrafları yer alan foto muhabirlerine plaket takdim edildi.

Sergide, savaş, zulüm ve şiddet nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalmış mülteci ve sığınmacıların fotoğraflarına yer verildi.

Yorumlar