17. Zeytinburnu Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali

- Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen ve 9 gün sürecek festival kapsamında Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde etkinlikler sürüyor

Google Haberlere Abone ol
17. Zeytinburnu Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen 17’nci Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali kapsamında, 700 çeşit bitki türünün koruma altına alındığı Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde etkinlikler sürüyor.

Dokuz gün boyunca sürecek festival kapsamında, Yenikapı Mevlevihanesi, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, Merkezefendi Kabristanı ve Külliyesi, Mimar Sinan’ın inşa ettiği asırlık hamam ve Topkapı surları gibi Zeytinburnu’nun tarihi ve mistik mekanlarının tanıtıldığı kültür gezileri düzenlendi.

Ayrıca Şeyh Çelebi’nin eserlerini bestelediği tarihi mekanlardan biri olan Nağmedar’da da sanatseverlere kanun, ud ve keman eşliğinde icra edilen Türk sanat müziği ve ilahi dinletisi sunuldu.

Sağlık tarihi ve müzeciliğinin akademisyenler tarafından çeşitli sempozyumlarla ele alındığı festivalde ayrıca tıp, hemşirelik, ağız ve diş tarihi gibi sağlık konuları derinlemesine ele alınarak, tıbbın gelişim serüveni vatandaşlara anlatıldı.

- Şifalı bitkilerin faydaları anlatıldı

Merkezefendi'deki Türkiye’nin ilk "Tıbbi Bitkiler Bahçesi"nde de bitkisel enerji içecekleri, doğal maskeler, biodeterjanlar, aromatik kahveler, kanser etyolojisi, güçlü gıdalar, sabit yağların tıbbi kullanımı, aromatik takılar, kinoalı ve chialı yiyecekler, gastrobahçe ve nefesin sağlığa etkileri gibi konular üzerine uygulamalı seminerler düzenlenerek, vatandaşlara şifalı bitkilerin faydaları aktarıldı.

Doğal bitkilerden oluşturulan özel kürlerden hazırlanan doğal maskeler bazı katılımcı kadınlar tarafından denendi. Öte yandan seramik tasarımı öğretmeni Cansu Kızıldere tarafından çocuklara ücretsiz olarak çamurdan çömlek dersleri verildi.

Kızıldere, festival kapsamında Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde çocukların yapmaktan büyük keyif aldıkları bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Çocuklarımız adeta hayal dünyalarını çamurdan şekillere yansıtıyorlar. Bizler de bu durumdan büyük mutluluk duyduk. Çünkü günümüzde çocuklarımız doğadan uzak yaşıyorlar ve bu çalışmayla el becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Öte yandan festival, bugün saat 20.00’da ev hanımlarının maharetlerini döktüreceği altın ödüllü Yöresel Yemek Yarışması’yla devam edecek.

Yorumlar