"17. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali başladı

- Zeytinburnu Belediyesince mesir macununun mucidi Merkezefendi adına düzenlenen festivalin açılışında Mustafa Ceceli sahne aldı

Google Haberlere Abone ol
"17. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali başladı

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Belediyesince mesir macununun mucidi Merkezefendi adına düzenlenen "17. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali" başladı.

Merkezefendi Camisi'nin yanında gerçekleştirilen festivalin açılış töreninde konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, asıl adı Musa Muslihiddin olan İslam alimi ve hekim Merkezefendi'nin Denizli'de dünyada geldiğini ve Zeytinburnu'nda adıyla anılan semte yaklaşık 500 yıl önce yerleştiğini hatırlattı.

Aydın, 17 yıl önce Zeytinburnu'nda belediye başkanı seçildiğinde ilk işinin Zeytinburnu'ndaki değerleri ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, "O dönem ziyaretlerde Merkezefendi'ye de uğradık. O zamana kadar Merkezefendi'yi sadece bir din alimi olarak biliyordum. Merkezefendi'nin bir hekim olduğu, şifa dağıtıcısını olduğunu bu ziyaret sırasında öğrendim. Bundan sonra arkadaşlarımızla Türkiye'nin var olan ama sahip çıkılmayan bir zenginliğine dikkat çekmek istedik. Halk hekimliği adı altında 2000 yılında bu etkinliği başlatmış olduk." diye konuştu.

Dünyadaki toplam endemik bitkilerinin 3'te 1'nin Anadolu'da olduğunu dile getiren Aydın, ömrünün son 40 yılını Zeytinburnu'nda geçiren Merkezefendi'nin Anadolu'nun bu zenginliğinden faydalandığını söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci de İstanbul'un manevi mimarlarından Merkezefendi adına düzenlenen festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Temurci, "AK Parti belediyeleri kültürümüzün ve medeniyetimizin bütün eserlerini yeniden inşa ve ihya etme adına çok büyük çalışmalar yapıyor. Zeytinburnu bunun en güzel örneklerinden birisi. Biz tarihimizle, geçmişimizle varız." ifadesini kullandı.

Temurci, vatandaşları Yenikapı'da yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla İstanbul’un fethinin 563. yılı dolayısıyla düzenlenecek "Fetih Şöleni"ne davet etti.

Etkinliğe katılan Aydın, Temurci, Merkezefendi Geneleksel Tıp Derneği Başkanı Ali İhsan Taşcı, eski milletvekillerinden Süleyman Gündüz, AK Parti İlçe Başkanı Bahattin Üner ve şarkıcı Mustafa Ceceli, sahneden vatandaşlara 41 çeşit baharattan elde edilen, birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen mesir macunu attı.

Açılış töreni, Ceceli'nin verdiği konserle sona erdi.


- Festival hakkında

Bu yıl 17.'si düzenlenen festivalde, Ceceli'nin yanı sıra Orhan Hakalmaz, Özhan Eren, Esat Kabaklı, Cengiz Özkan, Özdemir Erdoğan gibi sanatçılar da sahne alacak.

İllüzyon, akrobasi, Hacivat - Karagöz, kukla, ateşbaz ve jonglör gösterisi gibi etkinliklerin de yer alacağı, dokuz gün boyunca devam edecek festivalde, Zeytinburnu'nun tarihi ve mistik mekanlarının tanıtıldığı kültür gezileri de düzenlenecek.

Ayrıca Nağmedar Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlere kanun, ud ve kemane eşliğinde icra edilen Türk sanat ve tasavvuf müziği dinletisi sunulacak.

Sağlık Tarihi ve Müzeciliği’nin akademisyenler tarafından çeşitli sempozyumlarla ele alınacağı festival boyunca tıbbın gelişim serüveni anlatılacak.

Festivalde Türkiye’nin ilk tıbbi bitkiler bahçesinde ise uygulamalı seminerler düzenlenerek vatandaşlara şifalı bitkilerin faydaları aktarılacak.

Yorumlar