15 Temmuz şehitlerinin yakınlarına askerlik düzenlemesi

- Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Askerlik Kanunu'nda yapılan düzenlemede CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dile getirdiği gibi bir "ayrım"ın söz konusu olmadığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
15 Temmuz şehitlerinin yakınlarına askerlik düzenlemesi

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanlığından, Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Askerlik Kanunu'nda yapılan düzenlemede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği gibi bir "ayrım"ın söz konusu olmadığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun bugünkü grup toplantısındaki, "15 Temmuz şehitlerinin kardeşleri ve çocukları arzu ederlerse askerlik yapmayacaklar. Ama PKK'ya karşı mücadele eden şehitlerin çocukları ve kardeşleri askerlik yapacak. Bu düzenlemeyi yapanlar haindirler. Şehitler arasında ayrımcılık yapan partiden ülkeye, kadınlara, çocuklara, esnafa, sanayiciye hayır gelmez." sözleri hatırlatıldı.

Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği gibi bir "ayrım"ın söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hain darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi canını feda ederek, ülkenin birliğini, bütünlüğünü ve demokrasisini koruyan aziz şehitlerimizin yakınlarının da 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinin 9 numaralı bendinin (b) alt bendinin ikinci paragrafında var olan haklara sahip olması için bu düzenleme yapılmıştır."

Söz konusu kanunun ilgili bendine göre, "Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12 Nisan 1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir." hükmünün yürürlükte olduğuna işaret edildi.

KHK'nın 12. maddesinde yapılan düzenlemeyle söz konusu muafiyetin, 15 Temmuz şehitlerinin yakınları için de sağlandığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemlere, görevi olmadığı halde mukavemet ederken şehit olanların kendinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşlerinin tamamı hakkında, 10. maddenin birinci fıkrasının (9) numaralı bendinin (b) alt bendinin ikinci paragrafında düzenlenen hükümler uygulanır."

Yorumlar