"15 Temmuz Gençliğin ve Geleceğin Dönüm Noktasıdır"

- 15 Temmuz'u yaşayanlar o gece yaşadıklarını anlattı

Google Haberlere Abone ol
"15 Temmuz Gençliğin ve Geleceğin Dönüm Noktasıdır"

İSTANBUL (AA) - 15 temmuz darbe girişimi sırasında darbeye direnenler, yaşadıklarını anlattı.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından düzenlenen "15 Temmuz Gençliğin ve Geleceğin Dönüm Noktasıdır" başlıklı programda, 15 Temmuz gazileri konuştu. Darbe girişimi sırasında tankları durduran esnaftan biri olan Danyal Şimşek, 15 Temmuz akşamı Başakşehir'den yola çıktıklarını ve tankları basın ekspres yolunda egzozlarını tıkayarak durdurduklarını anlattı.

Başakşehir'de oturduğu sırada darbe girişimiyle ilgili haberler aldığını belirten Şimşek, hemen dükkanlarının kepenklerini kapatarak sokağa çıktığını söyledi. Kendisiyle birlikte 40-50 araba yola çıktıklarını ifade eden Şimşek, o geceyi şöyle anlattı:

"Milyonlarca insan o kadar zamanda nasıl bir araya geldi? Hiçbir çağrı bu kadar insanı bir araya getireceğini düşünmedim. 45 arabadayken bir anda 4-5 milyon olduk. O gece hiç kimsede korku kalmamıştı. Düşünsenize, yoldan geçen bisikletlilerin önüne bile insan geçmeye korkar, ama biz 50 ton civarında silahlı bir aracın önünde durarak, onu durdurmaya çalıştık. Kol kola girdik farklı görüşlerde milyonlarca insan... O gece tek amaç vardı; o hainleri durdurmak... Tanklar üzerimize hızlı bir şekilde gelmelerine rağmen, biz tankları yavaşlatmaya çalıştık. Önlerini kapatıyorduk, O sırada o kalabalıktan 'tankların egzozunu kapatırsak, stop eder' sesini duyduk. Elimizde ne varsa sopayla egzozu tıkamaya başladık. Tankları durdurunca arkadaki diğer tanklar gidemez oldu. O gece aldığımız en büyük ders o gece silahımız yoktu, çok ağır silahlı araçlara karşı mücadele veriyoruz. O gece, ne kadar farklı görüşte insan vardı, tek amaç vatandı. Çünkü bizim bu ülkeden başka gidecek yerimiz yok. Bizi hiçbir ülke kabul etmez."

Havalimanına doğru hareket eden 10 tankın egzozunu elbiseleriyle tıkayarak durduran Mehmet Şükrü Kıntaş da, 1980 darbesinde babasının da darbeye karşı geldiği için cezaevinde yattığını söyledi. O gece Başakşehir'de olduğunu anlatan Kıntaş, o gece bu devirde 'darbe olur mu?' diye şok olduklarını ifade etti.

O esnada hemen arkadaşlarını organize etmeye çalıştığını belirten Kıntaş, "Allah bir daha 15 Temmuz gibi bir geceyi yaşatmasın. Önemli olan bu darbe girişimine karşı dik durmaktı. Bu, çocuğumuza, geleceğimize yapılan işgal hareketiydi. Beni de kardeşim çekmeseydi tankın altında kalıp şehadet şerbeti içme şerefinde bulunacaktım. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Binlerce ve milyonlarca insanla kol kola girdik, tekbirler getiriliyordu. Biz o gece Kurtuluş Savaşı'nı ve Çanakkale'yi bire bir yaşadık. Gerçekten imanlı gençliğimiz varmış, canlarını feda ettiler." diye konuştu.

Boğaz Köprüsü'nde ağabeyini şehit veren kendisi de gazi olan Emin Oğuz Ayanoğlu da, FETÖ'cü askerlere engel olmak için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne gittiklerini ve askerlerin kurşunuyla ağabeyi Onur Ensar Ayanoğlu'nu şehit verdiğini anlattı.

3 kardeş olduklarını 3'ünün de şehit olmak istediğini dile getiren Ayanoğlu, "Şehadet Onur'umuza nasip oldu. İsmi gibi onurlu ve gururlu bir şekilde vatanımızı temsil etti. Bu vatan bundan sonra şehitlerimizin bize bir emaneti. Bu emaneti en iyi şekilde koruyup kollayacağız. Bu olayları unutturmayacağız." şeklinde konuştu.

Darbecilere karşı Taksim'de Meydanı'nda vatanını müdafaa eden Hüseyin Köse ise darbe gecesi Taksim'de vurulduğunu ve dalağının alındığını söyledi. Köse, "Darbecilerin elinde silah vardı, bizim elimizde sadece bayrak sopaları ve yüreğimizde imanımız vardı. Şükürler olsun yetti bize. O gece Meclisi bombaladılar, şehitlerimiz oldu ama vatandaşımız öbür gün kalkıp işine gidebildi." ifadelerini kullandı.

Üzerinden 2 tank geçen, darbecilere karşı mücadele eden Sabri Ünal da, "15 Temmuz gecesi sokaklarda ve meydanlarda olan elleri görmek istiyorum. Hepinizi baştan tebrik ediyorum. Altunizade'de yaralandım. Kolumun üzerinden tank geçti. Belki görüntüleri izlediniz. Siz olmasanız biz sokaklara çıkmasak, Sayın Cumhurbaşkanımızı halkı meydanlara çağırmasa, biz sokaklara çıkmasak, darbeciler darbeyi yapardı. Milletimiz bu darbecilere öyle bir dayak attı ki, inşallah bir daha böyle bir darbe yapmaya kalkmazlar." diye konuştu.

Havalimanında tankın önüne yatan Metin Doğan da o gece yaşananları anlattı.

Konuşmaların ardından Hz. Ali Cami müezzini Bekir Köse, 15 Temmuz Şehitlik Marşı'nı okudu. Programın sonunda 15 Temmuz gazi ve kahramanlarına plaket takdim edildi.


Yorumlar