13. Yalta Avrupa Strateji toplantısı

- Başbakan Yardımcısı Şimşek: - "(AB üyeliği için beklerken) Sabrımız tükeniyor. hayal kırıklığı yaşıyoruz" - "Erdoğan, reformcu bir liderdir. O bütün gerekli reformları yerine getirdi. Hatta, bu reformların bazıları hayal bile edilemezdi"

Google Haberlere Abone ol
13. Yalta Avrupa Strateji toplantısı

KİEV (AA) – Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin 1963’ten beri Avrupa Birliği üyeliği için bekletildiğini belirterek, “Biz yarım yüzyıldır bekleme salonunda bekliyoruz. Artık anlamanız lazım, bizim sabrımız tükeniyor, hayal kırıklığı yaşıyoruz.” dedi.

Şimşek, başkent Kiev'de düzenlenen 13. Yalta Avrupa Strateji Yıllık Toplantısında konuşma yaptı ve soruları cevaplandırdı.

Türkiye’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimini ve yapılanmasını anlatan Şimşek, 15 Temmuz sonrası Türk demokrasinin daha da güçlendiğini belirtti. Darbe girişimine yüzeysel bakmanın doğru olmayacağını kaydeden Şimşek, FETÖ’nün uzun bir süreçte dini bir yapılanma sonrasında terör örgütü olarak ortaya çıktığını ifade etti. Şimşek, bu örgütün suç işlediğine dair delillerin mevcut olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki darbe girişiminin Batı ile bağlantısı kurulmaya çalışılması hususuna açıklık getiren Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuyla ilgili hiçbir ülkeyi parmağı ile göstermediğini kaydetti. Türkiye’ye gelenlerin olup bitenleri daha iyi anladığını anlatan Şimşek, Türkiye’nin Avrupa’nın demokratik değerlerinden ve insan hakları standartlarından vazgeçmediğini vurguladı.

Türkiye’nin 1963’ten bu yana Avrupa Birliği üyeliği için bekletildiğini söyleyen Şimşek, “Biz yarım yüzyıldır bekleme salonunda bekliyoruz. Artık anlamanız lazım, bizim sabrımız tükeniyor, hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu söz için kusura bakmayın. Bazı hayal kırıklıkları var. “ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili eleştirilere de cevap veren Şimşek, “Erdoğan, reformcu bir liderdir. O bütün gerekli reformları yerine getirdi. Hatta, bu reformların bazıları hayal bile edilemezdi. Bizim için sürprizdi. Ancak bazı Avrupalı dostlarımız için hoş olmayan bir sürprizdi.” şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesine saygı gösterilmesi çağrısında bulunarak, bunun için para ve yardım istemediklerini, sadece Avrupa’ya entegre olmak istediklerini aktardı. Uzun yıllar Avrupa Birliği üyeliği konusunda sabırla beklediklerini hatırlatan Şimşek, “Avrupa Birliği'ni stratejik olarak önemli buluyoruz. Bu yüzden AB’yi reddetmiyoruz. Biz Avrupa dostuyuz ve bugün Türk demokrasisin de ne kadar güçlü olduğu ortadadır.” şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye’nin Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya hazır olduğunu da kaydederek, “Ukrayna Türkiye için önemli bir ortak. Bu konuyu kendi tarafımızda aktif bir şekilde ilerletiyoruz.” dedi.

Rusya ile olan ilişkilerin normalleşme sürecinin Batı ile ilişkileri ne yönde etkileyeceği hususunda bir soruya Şimşek, bu sürecin sağlanması için yapılan çalışmaların çok önceden başladığına dikkati çekti. Rusya ile ilişkilerde ekonominin önemli yer bulduğunu belirten Şimşek, “Biz AB ile ilişkilerimize devam ediyoruz. Rusya ile ilişkimizden dolayı Batı ile ilişkilerimizi koparmıyoruz.” şeklinde konuştu.

Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, Rusya’nın Duma seçimlerini Kırım’da da yapacak olması hususunda, Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunduğunu hatırlatarak, “Bizim tutumumuz çok açık. Kırım Ukrayna’nın bir parçasıdır. Biz bunu tartışmayız.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar