11 Temmuz Dünya Nüfus Günü

- UNFPA İcra Direktörü Dr. Osotimehin: "(Yeni kalkınma programı) Özellikle fakir olan, okula gidemeyen, sömürülmüş veya çocuk yaşta doğum yapma gibi zarar veren uygulamalara maruz kalmış genç kızların insan haklarına odaklanılmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
11 Temmuz Dünya Nüfus Günü

ESKİŞEHİR (AA) - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü Dr. Babatunde Osotimehin, toplum olarak özellikle fakir, okula gidemeyen, sömürülmüş veya çocuk yaşta doğum yapma gibi zarar veren uygulamalara maruz kalmış genç kızların insan haklarına odaklanılması gerektiğini bildirdi.

Osotimehin, "11 Temmuz Dünya Nüfus Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, fonun "yeni kalkınma programı"nın kendilerine hiç kimseyi geride bırakmama konusunda çağrı yaptığını belirtti.

Çok geride kalmış olanlara erişebilme konusunda liderler ve toplumların marjinalleşmiş olan genç kızların insan haklarına odaklanmaları ve bunun için de kararlı olunması gerektiğini kaydeden Osotimehin, "Özellikle fakir olan, okula gidemeyen, sömürülmüş veya çocuk yaşta doğum yapma gibi zarar veren uygulamalara maruz kalmış genç kızların insan haklarına odaklanılmalıdır. Marjinallemiş kızlar üreme sağlığı konusunda daha kırılgandırlar ve daha kendileri çocukken anne olabilmektedirler. Kendi vücutları ve hayatlarını kontrol etme konusunda hakları olduğunu bilmeliler" ifadesini kullandı.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Karl Kulessa daTürkiye'de kadının durumunda ilerlemelere rağmen hala 18 yaş altındaki kızların yüzde 15'inin evlenmesinin dikkati çeken bir nokta olduğunu vurgulayarak, bu konuda da eğitim ortamlarının ve kadınlar ile genç kızları güçlendiren fırsatların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.


Yorumlar