101. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni (1)

- İçişleri Bakanı Ala: - "Şu ana kadar 144 farklı ülkeden 49 bin 343 yabancıya Türkiye'ye giriş yasağı konuldu çünkü oralara geçip oralarda terör eğitimi almasını istemiyoruz. Batılı ülkelerde de içişleri bakanlarıyla konuşmalarımızda da buraya geldiklerinde, biz gittiğimizde hep bunları dile getirip, onların da üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz" - "97 farklı ülkeden 3 bin 513 kişiyi sınır dışı etmiş Türkiye, gelmişler buradan geçmeye çalışıyorlar ve bunları da oralara bildiriyoruz. Yine bu bölgelerle irtibatlı olan 5 bin 172 kişiyi, ki bunlardan bin 950'si yabancıdır, gözaltına almışız ve bunlardan bin 590'ı tutuklanmış" - "Biz sorumluluk içerisinde hareket ediyoruz. Her bir olayı eğer bize göre paylaşılmaması, anlatılmaması gerekiyorsa söylemiyoruz ama şu kadarını söyleyeyim, yılbaşından bu tarafa 108 tane önemli ayrıntısına girmek istemediğim olay engellenmiş"

Google Haberlere Abone ol
101. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni (1)

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Şu ana kadar 144 farklı ülkeden 49 bin 343 yabancıya Türkiye'ye giriş yasağı konuldu çünkü oralara geçip oralarda terör eğitimi almasını istemiyoruz. Batılı ülkelerde de içişleri bakanlarıyla konuşmalarımızda da buraya geldiklerinde, biz gittiğimizde hep bunları dile getirip, onların da üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz." dedi.

Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen 101. Dönem Kaymakamlık Kursu'nu bitiren kaymakamların görev yerlerinin belirleneceği kura töreninde konuşan İçişleri Bakanı Ala, kaymakamlara millete hizmet için çıktıkları yolda başarılar dilerken, şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa temennisinde bulundu.

Bakan Ala, kaymakamların kura sonrası ilçelerde yönetici olarak göreve başlayacaklarını belirterek şöyle devam etti:

"Üç tür yönetici vardır, birisi inisiyatif alıp işleri yapar ve yaptırır, ikincisi olup biteni seyreder, üçüncüsü dilim varmıyor söylemeye ama bu memleket çok gördü onlardan, ne olup bittiğinden haberdar bile değildir. Biz sizden çok açık ve net biçimde birinci saydığım, birinci sınıf idareciler olmanızı istiyoruz. İlçeyi idare eden yöneticiler olacaksınız, sadece oradaki memurları idare eden başmüdür gibi davranmayacaksınız. İlçeyi idare etmek, o ilçenin merci olmak demektir. Bir sıkıntı olduğu zaman, çözülemediği zaman başvurulacak yer sizlersiniz." diye konuştu.

Bakan Ala, kaymakamların sivil toplum örgütleri, özel ve kamu sektörüyle diyalog içerisinde olmasını, ilçenin ekonomisi ve sosyal yapısıyla siyasetin ürettiği hedefler ve idarenin verdiği talimatlar doğrultusunda ileriye gitmesini sağlamaları gerektiğini söyledi.

"Bizim dönemlerimizde en önemli misyon olarak 'Millete örnek olacaksınız' cümlesi kurulurdu. Ben şimdi size söylüyorum, 'Milleti örnek alacaksınız, milletin irfan sahibi insanlarını, irfanıyla ferasetiyle birçok umur görmüş insana yol göstericiliğini örnek alacaksınız" diyen Bakan Ala şöyle devam etti:

"Siz, millete hizmet edeceksiniz. Vatandaşlarımızı gördüğünüz zaman görevleriniz, vazifeleriniz aklınıza gelmeli. Sadece vergi verenler, sadece hazineden maaş alanlar devlet değildir, aynı zamanda daha çok hatta hazineye, devlete vergi verenler devlettir, yani biz hep birlikte devletiz. Bugün sizlere hediye olarak, üstat Cemil Meriç'in kitap setini vereceğim, geldiğim zaman, ziyaret ettiğim zaman sizlerden o kitaplardan bazı alıntıları duymak isterim. Üstat Meriç'in dediği gibi, 'Makamın mahkumu değil, hakimi olun.' Akıllı insan kendi aklını kullanan insan değildir, benim gözümde, akıllı insan başkalarının aklından da istifade edebilen insandır. Oradaki her akıldan yararlanmalısınız. Orada gördüğümüz herhangi bir vatandaşın, kanun karşısında bir ayırım durumu yok, eşittir diyoruz. Peki Allah katında üstün olan kimdir? Onu bir Allah bilir, onun için her karşılaştığınız kanun önünde sizinle eşittir muamelesi görmeli, Allah katında da sizden üstün olabilir muamelesi görmeli."

Kaymakamların mevzuata mahkum olmamasını isteyen Ala, "Herhangi bir vatandaşın işi görülmüyor ise o zaman mutlaka size konu aktarılmalı ve ondan sonra siz oradaki mevzuatı yorumlamalısınız. Olabilir ki başka yorumlar daraltıcıdır ve vatandaşın işini yapmamak üzere çalışan beynin ürünüdür, ona mahkum olmamalısınız" dedi.

Bakan Ala, kaymakamların halkın seçtiği seçilmişlerin iradesinin dışında herhangi bir yerden asla talimat alamayacağına işaret ederek "Allah'ın en kıymetli değer olarak verdiği aklı, asla başkasına kiralayamazsınız, onlara havale edemezsiniz. Bir şey yaparken halk ne diyor, hak ne diyor diye bakar yola devam ederseniz. İşte sizi o anlayışın götüreceği yer, doğru dürüst millete hizmet yoludur." diye konuştu.

- Terörle mücadelede son durum

Komşu ülkelerin yangın yerine döndüğünü aktaran Ala, kamu düzeninin kaymakamların en önemli vazifesi olduğunu vurguladı. Ala, "2002'de terörsüz bir ülke teslim ettik" iddialara ilişkin "Sadece şu soruyu sormak zannediyorum yeterli bu cümlenin lüzumsuz olduğunu kanıtlamaya: 'Terörsüz bir ülkeydi de olağanüstü hal niye vardı?' Yani hiç terörün olmadığı bir yerde keyfi olarak olağanüstü hal mi uyguluyordunuz?" dedi.

Terörle mücadeleyi vatandaşları ayrılarak ve onların hak ve hukukunu koruyarak mücadele ettiklerine dikkati çeken Ala, şunları söyledi:

"Şu an itibariyle bir il ve bir ilçemizde hem operasyonlar hem sokağa çıkma yasakları devam ediyor. Şırnak il merkezi, yakın zamanda orada da bitecek operasyonlar. Nusaybin'de, orada da ondan bir müddet sonra sona erecektir. Biz sokağa çıkma yasağı ilan ederken oradaki vatandaşlarımızın can, mal ve ırz güvenliğini dikkate alıyoruz. Biz ondan sonra telafi ediyoruz, öğrencilere eğitimleri tamamlattırıyoruz, oradaki maddi hasarlar karşılanıyor, bunların hepsi gideriliyor, ama kardeşliğimiz yara alırsa o giderilemez. Adamlığımız, insanlığımız yara alırsa gönlümüz yara alırsa o giderilemez. Askerimiz, jandarmamız, polisimiz, korucumuz, mülki amirlerimiz, el birliğiyle, sağlıkçılarımız el birliğiyle vatandaşlarımızın ve Türkiye'nin bu beladan kurtulması ve hak ettiği yere gelmesi için çaba gösteriyor."

- Sokağa çıkma yasakları

Bakan Ala, "Yine üç yerleşim yerinde tam gün, Şırnak, Nusaybin ve Sur'un bazı mahallelerinde operasyonlar bitti. Bu sefer de sokağa çıkma yasağı tam gün devam ediyor. Neden? Oralarda çünkü arama tarama yapıyoruz. Daha dün Silopi'de yine bir bomba patlattılar ve insanlarımızı şehit ettiler, güvenlik güçlerimizi yaraladılar. Bunlar için insanlıktan bahsetmenin sözün tükendiği yer. Devlet yapması gerekeni yapar, hiçbir zaman devlet bekasını başkalarının eline asla terk etmez." dedi.

Ala, "Dört ilçede de sokağa çıkma yasağı gece devam ediyor, Silopi'de, Cizre'de, İdil'de ve Yüksekova'da sokağa çıkma yasağı gece devam ediyor ama operasyonlar orada da bitmiş vaziyette. Nusaybin ve Sur'un bazı ilçelerinde tam gün devam ediyordu, buralarda da gece devam ediyor. Gece neden devam ettiriyoruz? Çünkü çocukları alıyorlar, oralara başka faaliyette bulunmaya çalışıyorlar, emin olmak istiyoruz, vatandaşı tam bir koruma altında, onların güvenliği için onlara zarar vermemek için bunları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

- 49 bin yabancıya Türkiye'ye giriş yasağı

Suriye ve Irak'taki boşluktan kaynaklanan, yararlanan birçok terör örgütüyle de dünyaya örnek olacak bir mücadele yapıldığını belirten Ala, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 144 farklı ülkeden 49 bin 343 yabancıya Türkiye'ye giriş yasağı konuldu çünkü oralara geçip oralarda terör eğitimi almasını istemiyoruz. Batılı ülkelerde de içişleri bakanlarıyla konuşmalarımızda da buraya geldiklerinde, biz gittiğimizde hep bunları dile getirip onların da üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyoruz. Buraya geldikten sonra biz sınır dışı ediyoruz, giriş yasağı koyuyoruz ama bu yetmez o ülkelerin de kendi vatandaşlarına hassasiyetle bu meselenin önemli olduğunu göstermeli ve buralara gelmelerini orada engellemeliler. Yine 97 farklı ülkeden 3 bin 513 kişiyi sınır dışı etmiş Türkiye, gelmişler buradan geçmeye çalışıyorlar ve bunları da oralara bildiriyoruz. Yine bu bölgelerle irtibatlı olan 5 bin 172 kişiyi, ki bunlardan bin 950'si yabancıdır, gözaltına almışız ve bunlardan bin 590'ı tutuklanmış."

Ala, sorumluluk içerisinde hareket ettiklerini aktararak "Her bir olayı eğer bize göre paylaşılmaması, anlatılmaması gerekiyorsa söylemiyoruz ama şu kadarını söyleyeyim, yılbaşından bu tarafa 108 tane önemli ayrıntısına girmek istemediğim olay engellenmiş." diye konuştu.

(Sürecek)

Yorumlar