1. Uluslararası Kadın Kongresi

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "Her alanda sağlamaya çalıştığımız fırsat eşitliğinin önemli hedeflerinden biri, şiddetin son bulduğu bir toplum hayatıdır. Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye uzunca bir dönemdir yoğun bir mücadele veriyor. İster kadına ister çocuğa veya yaşlıya yönelik olsun her türlü şiddetin son bulması için toplumun tümünü kuşatan çalışmalar büyük bir önem arz ediyor"

Google Haberlere Abone ol
1. Uluslararası Kadın Kongresi

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, her alanda sağlanmaya çalışılan fırsat eşitliğinin önemli hedeflerinden birinin şiddetin son bulduğu bir toplum hayatı olduğunu belirterek, "Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye uzunca bir dönemdir yoğun bir mücadele veriyor. İster kadına yönelik olsun ister çocuğa veya yaşlıya yönelik olsun her türlü şiddetin son bulması için toplumun tümünü kuşatan çalışmalar büyük bir önem arz ediyor." dedi.

Bilkent Otel ve Kongre Merkezi'nde, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Florida Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "1. Uluslararası Kadın Kongresi"nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti İstanbul milletvekillerinden Fatma Benli ve Ravza Kavakçı Kan katıldı.

Kaya, ilk kez gerçekleştirilen 1. Uluslararası Kadın Kongresi'nin ve pek çok sosyal politika konusunun kadın ekseninde ele alınmasının, kadın politikalarında ortak bir bakışa ulaşılması açısından umut verdiğini ifade etti.

AK Parti hükümetleri olarak 14 yılda birçok yasal reform gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaya, başta Anayasa olmak üzere Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, İş Kanunu gibi kanunlardaki değişikliklerle kadın- erkek arasında adil ve eşit bir denge kurulmasının amaçlandığını söyledi.

Kaya, Bakanlığın kurulduğu 2011'den bugüne kadar kadına, aile içinde ve toplumsal hayatta güç katacak reform niteliğinde adımlar atıldığını belirtti.

Hükümetin 10. Kalkınma Planı'nda, öncelikli dönüşüm programlarında ve birçok ulusal politika belgesinde kadınların toplumsal ve bireysel açıdan güçlenmelerini destekleyecek hedeflere öncelik verdiğini vurgulayan Kaya, kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve kadına yönelik şiddet ve istismarın ortadan kaldırılmasının, Hükümetin kadın politikalarının temelini oluşturduğunu kaydetti.

- "Modernleşme, aileye yön veriyor"

Aile yapısındaki hızlı değişimin bütün dünyanın ortak meselesi olduğunun altını çizen Kaya, modernleşmenin her adımında, toplumun temel yaşam birimi olan aileye yön verdiğini aktardı.

Göç ve kentleşme sürecinde yaşanan büyük değişimin bir yandan ailelere önemli fırsatlar ve imkanlar sunarken diğer yandan da yeni sorunlar getirdiğini anlatan Kaya, 10. Kalkınma Planı, Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı ile değişimin getirdiği pek çok sorunun bütünlük içinde ele alınarak çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.

Kaya, aile kurumunu güçlendirmeyi ve refahını korumayı hedefleyen programın, kadınların temel sorun alanlarından biri olan iş veya aile arasında seçim yapma gerilimini azaltacak önlemler getirdiğini hatırlattı.

Bu kapsamda başlatılan uygulamalarda, kadının aile kurumu içindeki vazgeçilmez rolü ile eğitim ve istihdam süreçlerinin birlikte değerlendirildiğine işaret eden Kaya, çalışma hayatı içinde kadına sağlanan doğum izinleri, doğuma bağlı yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışma haklarının kapsamının genişletilerek bu alandaki sorunların büyük ölçüde azaltıldığını söyledi.

Bakan Kaya, özel kreş ve gündüz bakım evlerinin özendirilmesinin de bu kapsamda atılmış önemli adımlardan biri olduğunu dile getirdi.

- "Kadın milletvekili yüzde 14,73 seviyesine yükseltildi"

Kız çocuklarının eğitim sürecine katılımının desteklenmesi, çocuk evliliklerin önlenmesi, kadınlara yönelik mesleki gelişim programlarının ve kadın istihdamının teşvikinin hükümetin üzerinde titizlikle durduğu meseleler olduğuna değinen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktada, saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye kız çocuklarımızın ve kadınlarımızın eğitimleri konusunda göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Öncülük ettikleri 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla 300 bin kız çocuğumuz okulla tanıştı. Yine 'Ana-Kız Okuldayız' kampanyasıyla okula gidememiş nice kadınımız, evlatlarıyla beraber eğitim alma imkanı buldu. Kadınların ekonomide, siyasette ve hayatın bütün alanlarında en çok da karar alma mekanizmalarında olması için çalışıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın konusunda gösterdiği hassasiyetiyle bugün kadınların hemen her alanda, kaymakam, vali, savcı, milletvekili, yönetici, girişimci olarak gururla çalıştığına dikkati çeken Kaya, "Cumhurbaşkanımızın siyasette kadınlara uyguladığı pozitif ayrımcılık neticesinde Cumhuriyet tarihi boyunca yüzde 4 seviyesinde olan kadın milletvekili oranı hükümetlerimiz döneminde 81 kadın milletvekili ile yüzde 14,73 seviyesine yükselmiştir." dedi.

- "101 kadın konukevi 2 bin 657 kapasiteyle hizmet veriyor"

Kaya, "Her alanda sağlamaya çalıştığımız fırsat eşitliğinin önemli hedeflerinden biri şiddetin son bulduğu bir toplum hayatıdır. Kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye uzunca bir dönemdir yoğun bir mücadele veriyor. İster kadına yönelik olsun ister çocuğa veya yaşlıya yönelik olsun her türlü şiddetin son bulması için toplumun tümünü kuşatan çalışmalar büyük bir önem arz ediyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, 2007'den beri kadına karşı şiddetle mücadelede Ulusal Eylem Planları doğrultusunda çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Kaya, Bakanlığın kurulduğu günden beri "şiddete karşı sıfır tolerans" anlayışıyla bu alanda önemli değişimler yaptığını söyledi.

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun"la bu alandaki mücadelenin yeni bir boyut kazandığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Bunu tamamlayan bir başka adım Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) kurulmasıdır. Böylece çok boyutlu bir sorun olan şiddetin önüne geçmek için caydırıcı tedbirler yanında koruyucu tedbirlere ağırlık verilmeye başlandı. Şiddet olgusunun nedenleri, varlığı ve sonuçlarıyla tek elden ve çok yönlü mücadele edebilmek amacıyla kurulan şiddet önleme ve izleme merkezlerimiz halen 49 ilde hizmetlerini sürdürüyor. Bu hizmetin ülke genelinde yaygınlaştırması çalışmalarımız devam ediyor.

Kasım itibarıyla Bakanlığımıza bağlı 101 kadın konukevi 2 bin 657 kapasiteyle hizmet vermektedir. Kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığı artırmak ve toplumsal bilinci geliştirmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele yönelik eğitim çalışmalarımız devam etmektedir."

- " Kadın Konseyinin kurulmasına karar verildi"

"İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansı"nın 1-3 Kasım 2016 arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaya, konferansta "Kadınların İlerlemesi İçin Eylem Planı"nın kabul edildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisiyle gündeme gelen Kadın Konseyinin kurulmasına tüm heyetlerin desteğiyle karar verildiğini ifade etti.

Kaya, kadın sorunlarının çözümünde, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesinde uluslararası iş birliğinin kurumsal düzeyde artırılması için çalıştıklarını belirterek, kongrenin, kadın sorununun çözümünde önemli kararların alınmasına, ortak eylem planlarının geliştirilmesine vesile olmasını temenni etti.

Yorumlar