"1. Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu"

- Sempozyum, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi

Google Haberlere Abone ol
"1. Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu"

İSTANBUL (AA) - Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu", sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla tamamlandı.

Bildirgede, insanoğlunun hayatı boyunca karşılaştığı olayları anlama, anlamlandırma ve çözümleme arayışına girdiğini ve bunlarla baş etmelerinde dini inanç ve değerlerin önemli rolünün bulunduğu belirtildi.

Engelli birey ve ailesinin psikolojik ve dini desteğe ihtiyacı olduğu anlatılan bildirgede, "Engelliliğin anlaşılması, kabulü ve manevi desteğin olumlu katkı sağlaması için modern bilimler ile din bilimlerinin ortak zeminde buluşması sağlanmalıdır. Doğru temellere dayanan bir din anlayışı, insana huzur ortamı sağlarken, yanlış ve eksik din anlayışı ise problemlerin çözümünü daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle sağlıklı doğru dini inanç ve değerlerin, özellikle de doğru kader algısının bireylere kazandırılması gerekmektedir. Engellilik ve ortaya çıkardığı problemlerin çözümü ile engelli birey ve ailelerinin hayata bağlanmasını sağlayacak tedbirler konusunda toplumsal duyarlılık ve farkındalığın arttırılması sağlanmalıdır." denildi.

Bildirgede, engellilere yönelik eğitim ve öğretim programlarının hazırlanması gerektiğini aktarılarak, şu bilgiler verildi:

"Toplumsal mekanların engelli bireylerin hareket edebilecekleri şekilde uyarlanması, engelli bireylerin buralara katılmaları teşvik edilerek, sosyalleşmelerine katkı sağlanmalıdır ve devletin bütün yaygın ve örgün eğitim kurumları buna destek olmalıdır. Engelli birey ve yakınlarına destek mahiyetinde geliştirilen sosyal politika ve projelerde dini ve manevi unsurlara yer vermeye özen gösterilmelidir. Engelli birey ve ailelerine profesyonel donanıma sahip uzmanlar tarafından dini ve manevi bir danışmanlık hizmeti verilmelidir. Dini inanç ve değerlerden oluşan eğitim seminerleri ve programlarına yer verilerek, engelli bireylerin ve ailelerinin karşılaştıkları sorunları daha sağlıklı bir şekilde atlatmaları sağlanmalıdır. Engelli birey ve ailelerine profesyonel manevi danışmanlık yapmak üzere uzman personelleri yetiştirmek için ilahiyat fakülteleri ve İslami ilimler fakültelerinin bünyesinde manevi danışmanlık bölümlerinin açılması teşvik edilmelidir. Ayrıca bu fakültelerin öğretim programlarına özel eğitim dersi konulmalı, eğitim fakültelerinin özel eğitim bölümlerinin öğretim programlarına da din eğitimi dersi eklenmelidir. Profesyonel manevi danışmanlık ve rehberlik eğitimi alan uzmanların Milli Eğitim, Adalet, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlarda istihdamı sağlanmalıdır."

Engellilere ve ailelerine manevi destek bağlamında toplumsal farkındalık oluşturma adına başta sinema sektörü olmak üzere tüm kitle iletişim araçlarında görsel sanatların etkin bir araç olarak kullanılması gerektiği vurgulanan bildirgede, engelliliğin kötüye kullanılması konusunda her türlü dini, manevi, psikolojik ve benzer bilimsel argümanların değerlendirilmesi gerektiğini kaydedildi

Bildirgede, "İşitme engellilerin yoğun olarak bulunduğu ve eğitimci ihtiyacının olduğu yerlerde din hizmeti veren görevlilere yönelik yapılan çalışmalar geliştirilerek arttırılmalıdır. Türk işaret dili eğitimi alabilmeleri için imkanlar geliştirilerek yaygınlaştırılmalıdır. Alan uzmanları tarafından engelliliğin tüm boyutlarına uygun din eğitiminde kullanılabilecek yöntem, teknik, etkinlik ve örnek uygulamaların bulunduğu ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği halinde eğitimci kılavuzu hazırlanmalıdır." ifadelerini kullanıldı.

Yorumlar