1. Uluslararası Çanakkale Buluşması

- Kültür ve Turizm Bakanı Ünal: - "Tarihin içinden akıp gelen Müslüman Türk şuurunun, Çanakkale'de ve Kut'ül Amare'de bileği bükülmedi. Bugünkü genç Cumhuriyet, Çanakkale'de kazanılan savaşın yüksek morali ve Kut'ül Amare'de kazanılan savaşın yüksek morali üzerine kurulmuştur"

Google Haberlere Abone ol
1. Uluslararası Çanakkale Buluşması

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Müslüman Türk şuurunun, Çanakkale'de ve Kut'ül Amare'de bileğinin bükülemediğini belirterek, "Bugünkü genç Cumhuriyet, Çanakkale'de kazanılan savaşın yüksek morali ve Kut'ül Amare'de kazanılan savaşın yüksek morali üzerine kurulmuştur." dedi.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen, Balkanlardan gelip Çanakkale'de şehit ya da gazi olanların torunlarını 101 yıl sonra dedelerinin can verdiği topraklarla buluşturan 1. Uluslararası Çanakkale Buluşması, Hacı Bayram-ı Veli Cami Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Programda Bakan Ünal, insanın bayrağını kaybedince özgürlüğünü, devletini kaybedince ise dirliğini ve düzenini kaybettiğine işaret etti.

Balkan Savaşı'nda yaşanan hezimetin, buradaki halk için Çanakkale'de yeniden zafer duygusuna dönüştüğünü, bu nedenle hiç düşünmeden canlarını feda ettiklerini söyleyen Ünal, orada şehadet mertebesine ulaşanların davalarına ve amaçlarına bakıldığında kıymetlerinin anlaşılacağını dile getirdi.

Çanakkale Zaferi'nin Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk, Orta Asya'dan adeta bir ok gibi dünyaya atılan ve adaleti, kardeşliği, merhameti adeta elif gibi dürüst ve dimdik olmayı anlatan büyük bir vizyonun, dünyayı aşan bir hayalin, ufkun ve tasavvurun adıdır. O yüzden, Türklük bir etnik kimliğin ismi değildir. Türklük bir tarihin, bir kültürün ve aynı inancın, duygunun, tahayyülün, tasavvurun etrafında birleşmiş büyük bir vizyonun adıdır.

Türklüğü biz sadece bir siyasi, hukuki etnik bir kavramla açıklayamayız. Türklük aynı zamanda, tarihsel ve sosyolojik kavramdır. Tarihin içinden akıp gelen Müslüman Türk şuurunun, Çanakkale'de ve Kut'ül Amare'de bileği bükülmedi. Eğer Çanakkale'de ve Kut'ül Amare'de o şuurun bileği bükülseydi, biz bugün Cumhuriyet'imizi de kaybederdik. Bugünkü genç Cumhuriyet, Çanakkale'de kazanılan savaşın yüksek morali ve Kut'ül Amare'de kazanılan savaşın yüksek morali üzerine kurulmuştur."

Bakan Ünal, gelecek yıl bakanlık ve bakanlığa bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının daha fazla kahraman torunun ağırlanacağı şekilde, buluşmalarının devam etmesine katkı sunacağını kaydetti.

- "Dualarınızı eksik etmeyiniz"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Balkanlardan gelen misafirlere, Türkiye’de kendilerini evlerinde gibi hissedebileceklerini söyledi.

Şehit ve gazi yakınlarına "Atalarınızın savaştığı yerleri görmek için gelmeniz çok güzel bir duygu" diye seslenen Gökçek, konukların Türkiye’den güzel duygularla ayrılmasını temenni etti. Gökçek, "Dualarınızı Türkiye’den, Recep Tayyip Erdoğan’dan ve AK Parti iktidarından eksik etmeyiniz" diye konuştu.

Proje Koordinatörü Feridun Cesur da Anzakların her yıl Türkiye’ye geldiğini, ancak Balkanlardan gelip savaşa katılanların ilk kez bu projeyle dedelerinin canlarını verdiği toprakları görme fırsatı bulduğunu söyledi.

- "Çanakkale bütün İslam aleminin davasıydı"

Şehit ve gazi aileleri adına konuşan Kosovalı Rasim Rama, Çanakkale'nin bir barış göstergesi olduğuna, atalarının Türklerle omuz omuza, sırt sırta aynı cephelerde savaştığına dikkati çekti. Osmanlı devletinin Balkanlardan çekilmesiyle orada yaşayan milletlerin kendilerini boşlukta hissettiğini dile getiren ifade eden Rama, Balkanlıların İslam dinini korumak için Çanakkale Savaşı’na gönüllü katıldıklarını vurguladı.

Makedonya’dan gelen şehit yakını Şener Bilali de 1915'te Balkanlardan akın akın, Çanakkale’ye ölmek için gelen Müslümanların, Osmanlı’nın Balkanlardan çekilmesiyle vatansızlık ve vatan hasreti çektiğini belirtti.

"Çanakkale bütün İslam aleminin davasıydı" diyen Bilali, "Çanakkale’de galibiyet elde etmemiş olsaydık, 'Çanakkale geçilmez' dememiş olsaydık, belki dünyadaki Müslümanlar da olmayabilirdi." ifadesini kullandı.

Sırbistan’dan gelen şehit yakını Nesip Pepiç ise Boşnakların Türkler sayesinde İslamiyet ile tanıştığını belirterek, "Sizin bize verdiğiniz en önemli hediye İslam’dır. Boşnaklar Osmanlı’ya hiç ihanet etmemişler, en kritik zamanlarda Türklerle omuz omuza savaşmışlardır. Bunun en büyük göstergesi de Çanakkale Savaşı’dır. Çanakkale’ye baktığımız zaman tüm İslam alemini görebiliriz." dedi.

Program sonunda, Kültür ve Turizm Bakanı Ünal'a, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'e, Anadolu Ajansı Muhabiri Yıldız Aktaş'a ve projeye katkı sunanlara teşekkür plaketi takdim edildi.

Yorumlar