TBMM Genel Kurulu

- AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş: - "Suriye'de yapılan Fırat Kalkanı Operasyonu ya da şu an yürütülen operasyonlar, oradan Türkiye'ye yönelebilecek olan terör faaliyetlerine ve tehditlerine karşıdır. Irak ve Suriye'de meydana gelecek gelişmeler, orada oluşabilecek boşluklar ve o boşluklarla terör örgütlerinin beslenerek Türkiye'ye tehdit oluşturmasına karşı Türkiye hamleler yapmaktadır ve bunlardan da geri durmayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Suriye'de yapılan Fırat Kalkanı Operasyonu ya da şu an yürütülen operasyonlar, oradan Türkiye'ye yönelebilecek olan terör faaliyetlerine ve tehditlerine karşıdır. Irak ve Suriye'de meydana gelecek gelişmeler, orada oluşabilecek boşluklar ve o boşluklarla terör örgütlerinin beslenerek Türkiye'ye tehdit oluşturmasına karşı Türkiye hamleler yapmaktadır ve bunlardan da geri durmayacaktır." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Bahçekapılı, ilk olarak HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'a Alevi inanç ve öğretisinin sorunlarıyla ilgili gündem dışı söz verdi. Doğan, Genel Kurula Alevilerin sorunlarına ilişkin rapor hakkında bilgi verdi.

İstanbul'un sorunlarına ilişkin gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul'a ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz." sözlerini anımsatarak, rant ve çıkar uğruna İstanbul'un tarihi silüetinin yok edildiğini savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığını devraldığı dönemde, "İstanbul'da çöp yığınlarının olduğunu, Haliç'in koktuğunu, büyükşehir kasasının da tamtakır olduğunu" söyledi. Erdoğan'ın şehircilikle alakalı bir özeleştiri yaptığını belirten Muş, "Rant, çıkar bizim hiçbir zaman rehberimiz olmadı, olmayacaktır da. Herkes aynaya baktığında kendini görür." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da söz alarak, AK Parti'nin İstanbul'u dram kenti haline getirdiğini ve asıl sataşmayı "İhanet ettik, etmeye de devam ediyoruz" sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığını öne sürdü. Altay, "Siz diyeceksiniz ki İSKİ. İSKİ yolsuzluğuna bulaşan bürokratı Nurettin Sözen kulağından tuttu, savcının önüne yatırdı. Sizin bakanlarınız Rıza Zarrab'ın önüne yattı." ifadesini kullandı.

Tartışmaların devam etmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime 15 dakikalık ara verdi.

Aranın ardından gündem dışı söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ise Karşıyaka Spor Kulübünün 105'inci yıl dönümüne ilişkin konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Şemdinli'deki terör saldırısında şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı askerlere de acil şifalar dileyerek, şehitlerin mirasına sahip çıkılacağını bildirdi.

Teröristlerin bu saldırıların bölgelerdeki gelişmelerden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Akçay, saldırıların, Irak ve Suriye'ye Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir koridor kurma senaryosunun parçası olduğunu söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "bu ölümlere son verecek barışçı bir akla ihtiyaç bulunduğunu" belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da şehitlerin kederli ailelerinin Meclisten çözüm beklediğini, meselenin güvenlikçi bir politikayla çözülemediğini, AK Parti'nin terör sorununa bakışının "işi, içinden daha çıkılmaz hale getirdiğini" savundu.

Altay, şunları kaydetti:

"Terör örgütünün kurucusu Abdullah Öcalan'a önce 'sayın' deyip, sonra 'terörist başı' demek, sonra tekrar 'sayın' demek, şimdi tekrar 'terörist başı' demek, onunla masaya oturmak, sonra bırakın masayı dağıtmayı halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerini terörist ilan etmek, cezaları kesinleşmeden, hüküm sabitleşmeden ceza evine koymak, özgürlüklerinden ve Meclis çalışmalarından alıkoymak, bu meselenin çözümüne hizmet etmez."

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da terör saldırısında şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, son şehidin hesabı sorulana kadar terörle mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Terörle mücadelenin sadece teröristlere yönelik olmadığını, onlara bu imkanları sağlayanlar ile onları aklamaya çalışanlar ve lojistik destek sağlayanlara da yönelik olduğunu vurgulayan Muş, sınır dışı gelişmelerin bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarla vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamaya çalıştığına dikkati çeken Muş, "Suriye'de yapılan Fırat Kalkanı Operasyonu ya da şu an yürütülen operasyonlar, oradan Türkiye'ye yönelebilecek olan terör faaliyetlerine ve tehditlerine karşıdır. Irak ve Suriye'de meydana gelecek gelişmeler, orada oluşabilecek boşluklar ve o boşluklarla terör örgütlerinin beslenerek Türkiye'ye tehdit oluşturmasına karşı Türkiye hamleler yapmaktadır ve bunlardan da geri durmayacaktır." dedi.

Konuşmanın kolay olduğuna işaret eden Muş, somut önerilerin ortaya konulması gerektiğine işaret etti. Böyle bir meselede ortaya somut bir şey konulmadan AK Parti'nin hedef alınmasının doğru olmadığını belirten Muş, AK Parti'nin kimseyle oturup pazarlık yapmadığını ve yapmayacağını aktardı. Muş, AK Parti'nin milletiyle birlikte sorunları çözmeye çalışacağını, terörist başının yerinin belli olduğunu söyledi. Muş, terörist başının ilk geldiği zaman nasılsa şimdi de aynı olduğunu belirterek, durumunun değişmediğini kaydetti.

Bahçekapılı da şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlara başsağlığı dileyerek, 'Türkiye'nin başı sağolsun" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, toplumun artık bir canını kaybetmeye dahi tahammülünün kalmadığını söyledi.

Yorumlar