Yurt içi piyasalar enflasyon verisine odaklandı

- Analistler, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalarının odak noktasında olacağını belirterek, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesinin bekleneceğini ifade etti

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasalar enflasyon verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkmasının ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Yurt içinde ise enflasyon verisi ve kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) değerlendirmesi takip edilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Fed Başkanlığına, beklentiler doğrultusunda bankanın Guvernörü Jerome Powell'ı aday göstererek yaklaşık iki aydır piyasaların gündemini meşgul eden konuyu kapattı. Mevcut Fed başkanı Janet Yellen'ın görev süresi 2018 yılının şubat ayında dolacak. Fed'deki lider değişikliğinin bankanın para politikasında önemli bir farklılığa yol açması beklenmiyor. Analistler, Powell isminin piyasalarda bu hafta içinde fiyatlandığını belirterek, bu yüzden kararın açıklanmasının piyasalara etkisinin sınırlı olduğunu kaydetti.

ABD'de dün Dow Jones endeksi yüzde 0,35 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri yatay seyretti. Dolar endeksi ise Powell isminin etkisiyle 94,4'e kadar gerilese de bu seviyede kalıcı olmadı ve geçen haftadan beri içinde bulunduğu 94,5-95,0 dar bandına geri döndü.

Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası (BoE) dünkü toplantısında yaklaşık 10 yıldan sonra ilk kez politika faizini artırma kararı aldı ve politika faizini yüzde 0,50'ye çekti. Beklentiler doğrultusunda yapılan faiz artışının ardından sterlin/dolar paritesinin düşüşe geçmesi dikkati çekti. Parite, dün yüzde 1,42 değer kaybederek günü 1,3058'den tamamlaması sonrasında, bugün Asya piyasalarında 1,3070 seviyelerinde dengelendi. Dün ayrıca Almanya ve Avro Bölgesi'nde açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinin beklentiler seviyesinde gelmesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,90 yükseliş kaydetti.

Bugün Çin'de açıklanan hizmet sektörü PMI verisinin önceki aya göre artış kaydetmesine rağmen Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,8 değer kaybederken, Japonya'da resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalıydı.

Yurt içinde, dün 114.540 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran kar satışlarıyla kazançlarını geri vererek günü önceki kapanışının hemen altında, 112.995 puandan tamamladı. Analistler, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin piyasalarının odak noktasında olacağını belirterek, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesinin bekleneceğini ifade etti. Ekonomistler, S&P'nin bugünkü değerlendirmesinde, Türkiye'nin not görünümünde iyileştirme yapmasının sürpriz olmayacağını kaydetti. Türkiye ile ilgili son değerlendirmesini 5 Mayıs 2017'de yapan S&P, yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" seviyesinde, not görümünü de "negatif" olarak teyit etmişti.

Bugün açıklanacak enflasyon verisine ilişkin AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması da yüzde 1,70 oldu. Ekonomistlerin Ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,70) göre, bir önceki ay yüzde 11,20 olan yıllık enflasyonun, yüzde 11,49'a yükseleceği hesaplanıyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler nedeniyle piyasalarda dalgalı bir seyir izlenebileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde dolar bazlı 29.800 direncinin TL bazında 113.500 seviyesine denk geldiğini, bu seviyenin kırılması durumunda alımların güçlenebileceğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı enflasyon

15.30 ABD, ekim ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik

17.00 ABD, ekim ayı ISM imalat dışı endeks

17.00 ABD, eylül ayı fabrika siparişleri

Yorumlar