Suriye konulu 7. Astana toplantısı

- Toplantıya katılan askeri muhalefet heyeti sözcüsü Aridi: - "(Toplantıya katılma nedenleri) Biri gerginliği azaltma bölgelerindeki ateşkesin rejim ve İranlı milislerce neredeyse her gün ihlal edilmesi. Diğer konu tutuklular, zorla alıkonulan insanlar" - "Bu iki konuyu engellemek isteyen tarafların olduğunu biliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Suriye konulu 7. Astana toplantısı

ASTANA (AA) - Kazakistan'ın başkenti Astana'da 7'ncisi düzenlenen Suriye toplantısına katılan askeri muhalefet heyeti sözcüsü Yahya Aridi, gerginliği azaltma bölgelerindeki ateşkes ihlalleri ve rejimin elindeki tutukluların akıbetinin bilinmemesi konularının uzlaşmaya engel olduğunu söyledi.

Aridi, tarafların ikili ve üçlü görüşmelerinin sürdüğü Rixos President Oteli'nde basın açıklaması yaptı.

İki konuyu görüşmek için Astana'ya geldiklerini belirten Aridi, "Biri gerginliği azaltma bölgelerindeki ateşkesin, rejim ve İranlı milislerce neredeyse her gün ihlal edilmesi. Diğer konu tutuklular, zorla alıkonulan insanlar." dedi.

Aridi, rejimin cezaevlerinde yaklaşık 250 bin kişinin alıkonduğunu belirterek "Bu iki konuyu engellemek isteyen tarafların olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

Toplantıya katılan kaynaklar, özellikle tutuklular ve esirlerin değişimi konusunun ortak bildiri oluşturulmasını geciktirdiğini belirtiyor.

Rusya, geçen turda muhalefet heyetine, rejimin cezaevlerindeki binlerce tutuklu ve esiri serbest bırakması konusunda Esed'i ikna edeceği sözünü vermişti.

Muhalifler, bu toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev'den sözünü yerine getirmesini bekliyor.

Esed rejiminin, tüm tutuklu ve esirler yerine, yalnızca henüz hüküm giymemiş olanları, rejime ait Kızılayın refakati şartıyla bırakmayı teklif ettiği ileri sürülüyor.

Muhalefet heyeti ise tüm tutuklu ve esirlerin, Kızılhaç gözetiminde serbest bırakılmasını talep ediyor.

Dün başlayan 7. Astana toplantısının bugün sonuç bildirisinin okunmasıyla sona ermesi planlanıyor.


Yorumlar