Etiyopya'daki etnik gerginlik üniversiteleri de etkiledi

- Oromiya ve Somali eyaletindeki bazı öğrenciler farklı üniversitelere yollandı

Google Haberlere Abone ol
Etiyopya'daki etnik gerginlik üniversiteleri de etkiledi

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya'da artan etnik gerilim ve çatışmalar sonrası Oromiya ve Somali eyaletindeki üniversitelerde okumaya hak kazanan bazı öğrencilerin eğitim yerleri değiştirildi.

Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Oromiya ve Somali eyaletlerindeki üniversitelerde okuyan bazı öğrencilerin üniversitelerinin değiştirildiği belirtildi.

Öğrencilerin hangi üniversiteye gönderildiklerini Ulusal Sınav İdaresi'nin internet sayfasından görebileceği kaydedilen açıklamada, değişikliğin bu yıl eğitime başlayan öğrencileri kapsadığı ifade edildi.

Açıklamada, değişikliğin asıl sebebine yer verilmedi ancak bölgedeki etnik gerilimin bu kararın alınmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Öğrenci kimliklerinde mensup olunan etnik kökene dair bilgilerin bulunduğu ülkede mevcut gerginliğin üniversitelere de sıçramasından korkuluyor.

Eylül ayında, Oromiya ve Somali eyaleti sınırında yaşanan etnik çatışmalar sebebiyle onlarca kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi ise yerinden olmuştu. Yaşananlar sonrasında eyalet yöneticileri ve sakinleri çatışmalardan diğer eyalettekileri sorumlu tutmuştu.

Çatışmalar sonrası Oromiya'daki bazı siyasi partiler ve örgütler Somali eyaletinde okuyan öğrencilerinin yerinin değiştirilmesini istemişti.

Ülkenin Oromiya eyaletinin farklı bölgelerinde son iki ayda, muhaliflerin polislerle ve farklı etnik gruplarının birbirleriyle çatışması nedeniyle 100'e yakın kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar