Atmaca halkalandığı yere döndü

- DKMP Genel Müdürü Taş: - "Rize'nin Ardeşen ilçesinde geçen yıl kasım ayında halkalanan atmaca yaklaşık bir yıl sonra sıcak ülkelerden yuvasına döndü" - "Halkalanan atmacanın göç için yeniden Rize'yi kullanması göç yollarının incelenmesi bakımından oldukça önemli"

Google Haberlere Abone ol
Atmaca halkalandığı yere döndü

ANKARA (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, Rize'nin Ardeşen ilçesinde kasım ayında halkalanan atmacanın yaklaşık bir yıl sonra sıcak ülkelerden yuvasına döndüğünü belirtti.

Taş, yaptığı yazılı açıklamada, atmacaların göç güzergahları ve halkalama çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Atmacaların ağustos-kasım aylarında Türkiye'den Doğu Karadeniz ve Marmara bölgeleri üzerinden girip, Akdeniz'den geçerek Güney Afrika'ya, sıcak bölgelere indiğini ifade eden Taş, nisan-haziran aylarında tekrar güneyden kuzeye doğru göç ettiklerini aktardı.

Taş, "Rize'nin Ardeşen ilçesinde geçen yıl kasım ayında halkalanan atmaca yaklaşık bir yıl sonra sıcak ülkelerden yuvasına döndü. Halkalanan atmacanın göç için yeniden Rize'yi kullanması göç yollarının incelenmesi bakımından oldukça önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Halkalamanın 100 yıldan fazla süredir uygulanan bir yöntem olduğuna işaret eden Taş, belli standartlarda gerçekleştirilen halkalama ile kuşların güvenliğini tehdit edecek durumların önüne geçilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Taş, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalarda takılan halkaların üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adı ve özgün bir numara yer alıyor. Halkalama, kuşların yön bulma yetenekleri ile ilgili çalışmalarda ve göç araştırmalarında geniş bir yer tutuyor. Halkalanan ve tekrar yakalanan bireyler sayesinde kuşların tür, yaş, cinsiyet tayininin yanı sıra ağırlık gibi ölçümleri yapılarak konaklama ekolojisi, göç stratejisi araştırmaları yapmak mümkün oluyor. Türlerin üreme, kışlama ve konaklama alanlarına bağlılıkları, dönme başarıları ile ilgili bilgiler, kuşların göç yollarında kritik öneme sahip alanların korunmasında bilimsel altyapıyı oluşturuyor."

- Atmaca yeniden tabiata salındı

Atmaca avcılığı sezonunun sona ermesiyle DKMP 12. Bölge Müdürlüğü ile Atmacacılık derneklerinin ortak çalışmasıyla her yıl kasım ayında farklı ilçelerde, "Atmaca Halkalama ve Salım Şenliği" gerçekleştiriliyor.

Geçen yıl düzenlenen "Atmaca Halkalama ve Salım" programında Rize'nin Ardeşen ilçesinde "BA-025-69" halka numarasıyla halkalanarak tabiata salınan atmacalardan biri atmaca eğitimiyle ilgilenen bir vatandaş tarafından tekrar yakalanarak DKMP Rize Şube Müdürlüğüne teslim edildi.

Ekiplerin incelemesi sonucunda söz konusu atmacanın geçen yıl Rize Şube Müdürlüğünce halkalanan atmaca olduğu tespit edildi. Atmaca, genel muayenesinin yapılmasının ardından yeniden tabiata salındı.

Rize'de 6'ncısı yapılacak "Atmaca Halkalama ve Salım Şenliği"nde pek çok atmaca halkalanarak takibe alınacak.

Yorumlar