Ressam Hani Mazhar'ın sergisi açıldı

- Filistinli karikatürist Naci el Ali'nin yol arkadaşı Hani Mazhar'ın "Aşığın Ağacı" adlı kişisel sergisi, sanatseverlerle buluştu - Sanatçı Mazhar: - "Buradaki eserlerim maskeli kadınlar serisi. Bazı eserlerimde, tarih öncesinde Yemen'in olduğu topraklarda hüküm sürdüğü farz edilen Saba Melikesi Belkıs'ı görebilirsiniz"

Google Haberlere Abone ol
Ressam Hani Mazhar'ın sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Irak asıllı İngiliz vatandaşı sanatçı Hani Mazhar'ın, "Aşığın Ağacı" adlı sergisi sanatseverlerle buluştu.

Üsküdar Kuzguncuk'taki Kelimat Sanat Galerisi'nde açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Mazhar, Londra'da yaşadığını, sergi için İstanbul'a geldiğini kaydetti.

Bağdat'ta sanat eğitimi aldıktan sonra 1978'de Irak'tan ayrıldığını anlatan sanatçı, "Neredeyse 40 yıl olacak. Oradan Fas'a, sonra da Kuveyt'e gittim. Gittiğim yerlerde, sanatçı olarak çalışmalarımı sürdürdüm. Gazeteler için siyasi karikatürler çiziyordum. Bu nedenle zorlu bir yaşamım vardı. 1990'da İnglitere'ye yerleştim. O zamandan beri Londra'da yaşıyorum." dedi.

Usta sanatçı, bugüne kadar, Japonya, Kuveyt, Londra ve İspanya'da çok sayıda sergi açtığını belirterek, Britanya Müzesi, Meksika Şehir Müzesi, Kolombiya Müzesi ve İspanya Müzesi'nde birçok çalışmasının sergilendiğini dile getirdi.

Eserlerinde farklı materyaller kullandığına dikkati çeken Mazhar, şunları aktardı:

"Yağlıboya, akrilik ve suluboya kullanıyorum. Bazen, yaptığım eseri daha da zenginleştirmek üzere küçük heykelcikler ekliyorum. Her serinin konusu birbirinden farklı oluyor. Buradaki eserlerim maskeli kadınlar serisi. Bazı eserlerimde, tarih öncesinde Yemen'in olduğu topraklarda hüküm sürdüğü farz edilen Saba Melikesi Belkıs'ı görebilirsiniz. Aslında kadın erkek ilişkilerine yani genel bir konuya değiniyorum buradaki çalışmalarımda. Tabii ki bu konu bölgeden bölgeye veya zamandan zamana değişkenlik gösteriyor. Kadınları herhangi bir zaman dilimi içinde ele alarak işlemedim. Bugünü ya da yarını anlatmadım. Geniş bir zamanı anlatıyor eserlerim. Yani binlerce yıllık tarihte yer alan kadınlar."

Hani Mazhar, eserlerinde, resimlerinde fikirler, düşünceler anlatmadığını kaydederek, "Aslında ben daha çok duyguları resmederim. Bu nedenle de onlara isimler vermem ve eserlerim hakkında çok fazla konuşup yorum yapmam. Çünkü bir fikir ya da düşünce yok, duygular var resimlerimde." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hani, Naci ve benim dostluğumuz çok eski yıllara dayanıyor"

Kelimat Sanat Galerisi sahibi Adnan Alahmad de son bir kaç aydır Türk ve Orta Doğu kültür sanatı arasında bir köprü kurduklarına dikkati çekerek, "Türkiye ve Orta Doğu için bu proje üzerinde çalışıyor ve aradaki iletişimi geliştirmek istiyoruz. Benim ana amacım buydu ve şu anda da Türkiye'de bunu yapıyorum." diye konuştu.

Hani Mazhar ile 20 yılı aşkın bir dostluğu olduğuna işaret eden Alahmad, şunları söyledi:

"Hani ile birlikte Halep'te birçok sergi yaptık. Irak'tan ayrılması, onun adına çok iyi oldu. Gemiyle ayrıldı Irak'tan ve o gemi bir petrol gemisiydi. O zamanlarda büyük diktatör Saddam Hüseyin vardı. Kaçması gerekiyordu. Kuveyt'e gittiğinde ünlü karikatürist Naci el Ali ile görüştü. Onunla yola devam eden Hani, Londra'ya da (1987'de suikaste kurban giden) Naci el Ali ile birlikte gitti. Hani, Naci ve benim dostluğumuz çok eski yıllara dayanıyor."

Alahmad, sergide 22 tablonun yer aldığını söyleyerek, "Benim için de çok önemli bir sergi. Çünkü Orta Doğu'dan bir şeyleri Türkiye'ye getirdim. Buradaki sanat eserleri Orta Doğu'yu ele alıyor ve duygulara hitap ediyor. Endülüs zamanlarındaki sevgiyi anlatıyor. Endülüs prensesi Wallada ile şair İbn Zeydun'un da arasındaki aşk da buradaki eserlerde var." ifadelerini kullandı.

Sergi, 31 Ekim'e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yorumlar