Azerbaycan'da Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

BAKÜ (AA) - Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti dolayısıyla bugün düzenlenen ve...

Google Haberlere Abone ol
Azerbaycan'da Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu

BAKÜ (AA) - Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti dolayısıyla bugün düzenlenen ve Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'ın ev sahipliğinde, Bakü Bulvar Otel'de gerçekleştirilen resepsiyona, Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, diplomatlar, siyasetçiler, sanatçılar, medya kurumlarının yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunduğu resepsiyonda Büyükelçi Özoral, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesajı okudu.

Mesajında, ülkede ve ve yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin asırlardır hürriyetinden ve onurundan taviz vermektense, ölmeyi tercih eden asil bir milletin şahlanışının, küllerinden yeniden doğuşunun nişanesi olduğunu belirtti.

Türk Milleti'nin 29 Ekim 1923'te bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını tüm dünyaya kanıyla ve canıyla ilan ettiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Hasta adam ilan ettikleri Osmanlı'nın mirasını talan için Anadolu'ya koşanlar, milletimizin cesareti, kararlılığı ve mücadelesi karşısında büyük bir hezimet yaşamışlardır. İstiklal Harbi'mizi zafere taşıyan, Cumhuriyetimiz'e hayat veren ruh, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. 15 Temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 250 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruhun ifadesidir. O gece kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri, iradelerine, değerlerine, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmışlardır. 'Bağımsızlık karakteri' olan böyle necip, böyle kahraman bir milletin mensubu olmaktan iftihar ediyoruz. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu görüşlerine yer verdi:

"Son 15 yıldır demokrasiden özgürlüklere, ticaretten yatırımlara, sağlıktan dış politikaya kadar tüm alanlarda hayata geçirdiğimiz tarihi reformlar, bu irademizin en açık ispatıdır. Bugün, dünyadaki tüm mazlum ve mağdurların umut kapısı Türkiye'dir. Eli kanlı terör örgütlerinin hedefi olmamızın da başta gelen sebebi budur. DEAŞ, PKK, PYD/YPG ve FETÖ gibi katil sürülerinin bizi hedeflerimizden alıkoymasına izin vermedik, vermeyeceğiz. Manşetlerle, tezgahlarla, üzerimize salınan piyonlarla çarpışa çarpışa, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz."

Büyükelçi Özorol da 30 Ekim'de açılışı gerçekleştirilen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryoluna atıfta bulunarak, "Bu hat, Türkiye ile Azerbaycan arasında kurulmuş çelik bağlardan biri. Fakat bizim münasebetlerimiz bütün bu çelik bağlardan çok daha sağlamdır. Bu bağ, Anadolu’dan Azerbaycan’a uzanan bir gönül köprüsüdür." dedi.

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şerifov da Türkiye'nin her yönüyle kalkındığını ve dünya çapında nüfuzlu bir ülke haline geldiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin başarılarına kendi başarılarımız kadar seviniyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Şerifov, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğuna, daima Türkiye'nin desteğini hissettiklerine işaret ederek, "Karşılıklı desteğe dayanan ilişkilerimiz, ülkelerimiz arasındaki bağları daha da güçlendiriyor. Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda da Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır. İki gün önce açılışını yaptığımız BTK Demiryolu, ekonomik verimlilik, hızlı ulaşım ve güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı askeri bandosunun sahne aldığı resepsiyonda, konuklara Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

Yorumlar