Matrakçı Nasuh'un gözüyle İstanbul

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Atasoy, "(Matrakçı Nasuh'un TV dizisine konu edilmesi) Matrakçı Nasuh çok önemli ve dünya çapında bir kişi. Alelade bir kişiymiş gibi işlendi. Bu kurgu idi. O kadar ciddiye alınmamalı fakat adeta beni yaraladı" dedi

Google Haberlere Abone ol
Matrakçı Nasuh'un gözüyle İstanbul

Sanat tarihçisi Prof. Dr. Nurhan Atasoy, 16. yüzyılda yaşayan minyatür sanatçısı Matrakçı Nasuh'un bir televizyon dizisinde alelade bir kişiymiş gibi yansıtıldığını belirterek, "Bu kurgu idi. O kadar ciddiye alınmamalı fakat adeta beni yaraladı." dedi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Matrakçı Nasuh'un Gözüyle 16. Yüzyılda İstanbul" konulu konferansa katılan Atasoy, kitabını da kaleme aldığı ünlü minyatür sanatçısı Matrakçı Nasuh'u anlattı. Sanatçının minyatürleriyle İstanbul Topkapı Sarayı ve Haliç'te bulunan tarihi eserlere ilişkin bilgi veren Atasoy, Matrakçı Nasuh'un silahşor, tarihçi, matematikçi, nakkaş ve hattat olduğunu kaydetti.

Muhteşem Yüzyıl adlı televizyon dizisinde Matrakçı'nın anlatıldığını ifade eden Atasoy, "Matrakçı Nasuh çok önemli ve dünya çapında bir kişi. Hiç bu tarafına vurgu yapılmadı. Alelade bir kişiymiş gibi işlendi. Bu kurgu idi. O kadar ciddiye alınmamalı fakat adeta beni yaraladı. Matrakçı Nasuh, çok yönlü bir insan. Aynı yüzyılda yaşamış olan İtalyanlar, Matrakçı Nasuh gibi sanatçılara Rönesans adamı diyorlar. Rönesans tipi insan. Çünkü çok çeşitli yönde üstün başarılar kazanmış bir insan. Matrakçı Nasuh hem yazar, hem hattat hem ressam hem silahşor hem matematikçi...Çok üstün vasıfları olan bir kişi." diye konuştu.

Atasoy, Matrakçı Nasuh'un, 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın İran üzerinden Irak'a kadar yaptığı askeri sefer sırasında Osmanlı ordusunun konakladığı menzilleri resmettiği eseriyle ilgili bilgi verdi.

Matrakçı'nın katıldığı seferlerde, şehrin etrafındaki dağları, tepeleri, köprüleri, surları resmettiğini anlatan Atasoy, sanatçının bu eserleriyle topografik bir resim üslubu geliştirdiğini belirtti.

Matrakçı Nasuh'un minyatür eserlerinde hendeklerin ve surların görüldüğünü söyleyen Atasoy, "Şehrin saldırıda en zayıf tarafı. Bizanslılar bu surlar sayesinde çok uzun yüzyıllar şehirlerini koruyabilmişler. Eserlerde de detaylarını görüyoruz. Bunu inşallah Bizans uzmanları da inceleyecek." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Atasoy, Nasuh'un aynı zamanda matrak oyununun mucidi olduğunu vurguladı.

Yorumlar