Matrakçı Nasuhi Viyanalılarla buluşuyor

16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh sergisi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da sanatseverlerle buluşacak.

Google Haberlere Abone ol
Matrakçı Nasuhi Viyanalılarla buluşuyor
Matrakçı Nasuhi sergisi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) tarafından projelendirilen sergi, Saraybosna, Belgrad, Antalya ve İstanbul’dan sonra, Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle 25 Mayıs-12 Haziran arasında Viyana Sanat Tarihi Müzesi'nde ziyaret edilebilecek.

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı, çini sanatçısı Sevim Ersoy’un liderliğinde hazırlanan sergide, Enderun mektebinde yetişmiş, matematikten silahşorluğa, edebiyattan felsefeye, tarihten resme, hat ve minyatüre kadar birçok meziyete sahip Matrakçı Nasuh'un çalışmalarından hareketle hazırlanmış harita seçkileri, çini ve minyatür çalışmalarından oluşan 41 eser yer alacak.

Viyana Sanat Tarihi Müzesi'nde 25 Mayıs Çarşamba günü yapılacak açılış programında, mimar Sinan Genim'in "Matrakçı Nasuh ve Haritaları" konulu konferansının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu'nun icra edeceği "16.Yüzyıl Türk Musikisi" dinletisi verilecek.

3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde sergilenecek proje, Viyana'dan sonra Budapeşte, Roma, Paris, Washington, Tokyo ve son olarak da Ankara'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Osmanlı döneminin ünlü minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el Bosnavi ya da bilinen adıyla Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla UNSECO tarafından Anma ve Kutlama Listesi'ne de alınmıştı.

Yorumlar