İki öykücünün yazarlığa başlama hikayesi

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Aykut Ertuğrul'un sunduğu "100 Yüze İmza Söyleşi" programının Nisan ayı konukları Remzi Şimşek ve Doğukan İşler'di.

Google Haberlere Abone ol
İki öykücünün yazarlığa başlama hikayesi

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde 8 Nisan Cuma akşamı gerçekleştirilen "100 Yüze İmza Söyleşi" programına Nisan ayında Remzi Şimşek ve Doğukan İşler konuk oldu. Aykut Ertuğrul'un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, iki öykücü yazarlığa nasıl başladıklarını, yazma serüvenlerini ve yeni çıkan kitaplarını konuştu.

Remzi Şimşek, yazı hayatına nasıl başladığını şu sözlerle dile getirdi: "Ben, yazmaya şöyle başladım diyemem. Zaten çok geç başladım, öncesinde uzun bir okuma sürecim var. Ama hayaller kurduğumu hatırlıyorum. Küçükken oyunlar kuruyordum, şimdi hikâye yazıyorum."
Doğukan İşler ise kendi yazı hayatının nasıl başladığını anlatırken, baba figürüne işaret etti:
"Babam şakacıdır, hikâye anlatıcısıdır. Muhabbet ortamı olduğunda ayağa kalkar ve hikâye anlatırdı. Şive yapar, taklitler yapar, hatta kılık değiştirirdi. Sanırım biraz ondan etkilendim. Çocukluğuma ait onu hatırlıyorum."

Aykut Ertuğrul, yazarlık serüvenini sorduğunda İşler, yazı serüvenine ilk başladığı zamanlarda, dergilere sık sık öykü ve şiir gönderdiğinden bahsetti ve o günleri şu sözlerle anlattı:
"O zamanlar bilgisayarım yoktu, dergilere mektupla öykü gönderirdim. Mektupla öykü gönderen son kişi olabilirim. (...) İstanbul'a geldiğim zaman Varlık dergisine öykü göndermiştim. Bu şekilde ilk öyküm varlıkta yayımlanmıştı."

Aykut Ertuğrul'un Doğukan İşler'e, "İlk kitabın Öykü Yapım Çalışmaları'ndan bu güne öykü anlayışının değiştiğini görüyorum, sen buna katılıyor musun," sorusu üzerine İşler şunları aktardı:

"İlk yazdığım öykülerde hikâyeyi ıskalıyordum, daha çok oyunlu, yarım kalmış ya da tamamlanmamış metinler üretiyordum. İkinci kitabımda iste hikâye daha çok öne çıkıyor."
Yeni kitabının yazılış hikâye sorulduğunda Remzi Şimşek ise, yeni kitabı Bir İmkansız Ölüm Denemesi için gözünde önce bir imge canlandığını söyledi ve sözlerine şu şekilde devam etti:
"Önce bir imge canlanmıştı gözümde. Bir sabah uyandığında okuyamadığını anlayan bir sahaf, bir alim ne yapar? Kitap aslında bu düşünce üzerine oluştu."

Remzi şimşek ek olarak hikâye yazmak ile ilgili "mesele"nin önemini vurguladı. Sadece metinlerarasılık yahut belirli tekniklerin iyi bir hikâye için yeterli olmayacağını belirten Şimşek, hikâyenin bir meselenin de olması gerektiğinden söz etti.

Remzi Şimşek'in Bir İmkansız Ölüm Denemesi, Doğukan İşler'in ise Rüya Kadar kitaplarının ilk 100 katılımcıya hediye edildiği söyleşiye ilgi büyük oldu.

Aykut Ertuğrul'un moderatörlüğünü yaptığı "100 Yüze İmza Söyleşi" programının Mayıs ayı konuğu, Sibel Eraslan olacak. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek söyleşide Sibel Eraslan'ın yazı hayatı ve Babam İçin Beyaz Bir Kuğu kitabı konuşulacak.

Yorumlar