Darüşşafaka Birleşmiş Milletler’de tanıtıldı

Darüşşafaka Cemiyeti 2015’te özel danışman statüsüyle üye olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin (ECOSOC) toplantısında tanıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Darüşşafaka Birleşmiş Milletler’de tanıtıldı

Darüşşafaka mezunu Ali Rifat Çağlayan’ın Darüşşafaka Cemiyeti’ni temsil ettiği ECOSOC toplantısı, New York’ta gerçekleştirildi. Çağlayan, Birleşmiş Milletler çatısı altında Darüşşafaka’yı tanıtan ilk sunumunu tüm üyelerle paylaştı.

Herkes için sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak için yoksulluğu kökünden yok etme stratejileri (Strategies for eradicating poverty to achieve sustainable development for all) temalı oturumda Çağlayan, dinleyicilere Darüşşafaka’nın eğitimde fırsat eşitliği misyonunu anlatarak, “Diğer ülkelere bu alandaki deneyimlerimizi aktarmaya hazırız” mesajını verdi.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) hakkında:

ECOSOC, yani Birleşmiş Milletler “Ekonomik ve Sosyal Konseyi,” BM’nin ekonomik, sosyal ve ilgili alanlarda çalışan diğer organlarını koordine etmek için kurduğu birliğin ismidir.

Uluslararası ekonomik ve sosyal meseleler için bir forum görevi gören, üye ülkelere ve BM’ye sosyal politika önerileri oluşturan ECOSOC, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1945 yılında kurulmuş. Bünyesinde bulundurduğu ECOSOC’un STK’larla ilişkilerini yürüten bir departman sayesinde STK’ların ECOSOC’a danışmanlık statüsünde akredite olmalarını sağlar. 1946’dan bu yana 4.000 STK, genel, özel veya roster (genel veya özel grupta olmayan ama başvuruda bulunmuş olan STK’lara verilen statü) statülerinde ECOSOC tarafından akredite olmuş durumda.

Darüşşafaka hakkında:

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana varlığını bağışlarla sürdüren Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen bine yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı, kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact’in de üyesidir. Cemiyet, ilk kez 2013’te bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olmuş, üç yıl önce 10 üzerinden 8,4 olan notunu 2016 yılında 9,29'a yükseltmiştir.

Yorumlar