Şehzadeler kenti Manisa yeni müzesine kavuşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yetersizliği nedeniyle uzun yıllardır yenisine ihtiyaç duyulan Manisa Müzesi için ihaleye çıkacak. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un talimatlarıyla ivme kazanan ihale bu ay sonunda düzenlenerek, on...

Google Haberlere Abone ol
Şehzadeler kenti Manisa yeni müzesine kavuşuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yetersizliği nedeniyle uzun yıllardır yenisine ihtiyaç duyulan Manisa Müzesi için ihaleye çıkacak. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un talimatlarıyla ivme kazanan ihale bu ay sonunda düzenlenerek, on bin metrekare üzerine yeni bir müze inşa edilecek.

Antik çağlardan günümüze çok sayıda uygarlığa ev sahipiiği yapan şehzadeler kenti Manisa yeni müzesine kavuşuyor. Şehzadelerin yetiştirilme süreçlerinin detaylı olarak canlandırılacağı müzede Osmanlı şehzade eğitim kültürü de tüm incelikleriyle ziyaretçilere yansıtılacak. Şehzadeler kenti olarak da anılan Manisa’nın tarihine ışık tutmak üzere inşa edilecek olan ve toplam kapalı alanı yaklaşık 7 bin 500 metrekare olması düşünülen yeni müzenin, sergileme alanlarının ise 2 bin 400 metrekare olması planlanıyor.

Canlandırmalar ve silikon mankenler

Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileneceği yeni müzede, Aigai kentine ait meclis binası, şehzade divanı, mesir macunu, at üzerinde okçu asker ile nakış işleyen kadınların canlandırmaları yapılacak. Üç bölümden oluşması planlanan yeni müzenin zemin katında giriş holü, mağaza, vestiyer, güvenlik odası, çocuk oyun atölyesi, çok amaçlı salon, geçici ve kalıcı sergi salonları, cafe, teknik hacimler, depo ve sığınak yer alacak. Birinci katta kalıcı sergi salonu, yönetim birimleri ve depolar bulunurken, asma katta ise yine depoloma birimleri ile teknik hacimler olacak. Yeni müzenin zemin katındaki teşhir salonunda arkeolojik eserler bölümü, birinci katında ise arkeolojik ve etnografik eserlerin sergileme bölümleri bulunacak. Arkeolojik eserler bölümündeki sergileme prehistorik yerleşimlerle başlayarak, kent düzeyinde sergileme ile devam edecek. Sergilemede Aigai kentine ait meclis binasının canlandırması, Artemis Tapınağı maketi, Osmanlı döneminde Manisa’nın şehzadeler kenti olması sebebiyle şehzade divanı canlandırması, beylikler döneminde kentte imar faaliyetlerine yönelik cami maketleri yer alacak. Etnografik sergilemede ise mesir macunu canlandırması, at üzerinde okçu asker canlandırması, nakış işleyen kadınların canlandırılması, mutfak kültürüne ait Anadolu geleneksel mesleklere ilişkin silikon mankenler bulunacak.

İhale 28 Kasım’da

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Manisa’nın Yunusemre ilçesi Tevfikiye Mahallesi’nde toplam on bin metrekare üzerinde kurulması planlanan “Manisa Yeni Müze Yapımı” işi uygulama ihalesinin 28 Kasım tarihinde yapılması planlanıyor. Yeni müzenin yapımına ilişkin ihalenin duyurusu ise Bakanlığın web sitesinde bugün yayımlanmaya başladı.

Yorumlar