Norveç Mülteci Konseyinden Arakan çağrısı

- Konsey, Myanmar hükümetinden Arakan'a insani yardımlara izin vermesini istedi

Google Haberlere Abone ol
Norveç Mülteci Konseyinden Arakan çağrısı

ANKARA (AA) - Norveç Mülteci Konseyi, Myanmar hükümetine, ordu ve fanatik Budistlerin saldırısı altındaki Arakan'a insani yardımların ulaştırılmasına izin vermesi çağrısı yaptı.

Konsey Genel Sekreteri Jan Egeland, yaptığı açıklamada, insani yardım kuruluşlarının Arakan'a girişine izin verilmemesinin savunmasız sivillerin en temel ihtiyaçlara bile ulaşamamasına neden olduğunu belirtti.

Egeland, "Konsey, yetkilililerin birçok insanın temiz su, gıda ya da barınaksız kaldığından endişe duyduğumuz (Arakan'daki) bölgelere erişim izni vermesi için bekleyişini sürdürmektedir. Kaynağımız var, elemanımız var, ulaşımımız var. Bizim ve yardıma muhtaç kimselerin arasındaki tek engel buraya gidiş iznidir." dedi.

Arakan'da 25 Ağustos'tan bu yana devam eden saldırılar nedeniyle yarım milyonu aşkın kişinin Bangladeş'e geçtiğini hatırlatan Egeland, Arakan'da kalanlara da yardım ulaştırılamadığının altını çizdi.

Egeland, "Kaçan insanların sayısı her geçen gün biraz daha artarken ve paylaştıkları öyküler yaşananların ne kadar dehşet verici olduğunu gözler önüne sererken, uluslararası toplumun çok zayıf oldukları için kaçamayıp geride kalanlara yardım etmesine izin verilmesi gerekiyor. Yardım kuruluşlarına, bu insanlara yardım etmeleri için artık bir dakika bile gecikmeden bölgeye giriş izni verilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

İnsani yardımların Arakan'a ulaştırılması için uluslararası toplumun da desteğine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Egeland, "Tüm ülkeler, Myanmar'la ilişkilerinde bu konuyu öncelik haline getirmelidir. Hayatlar, kelimenin tam anlamıyla tehlikededir." ifadelerini kullandı.

- Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.

Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

Yorumlar