Ukrayna’nın doğusundaki kriz

- AGİT: - “Yılın başından bu yana 325 binden fazla ateşkes ihlali gerçekleşti”

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’nın doğusundaki kriz

KİEV (AA) – Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkan Yardımcısı Aleksandr Hug, yıl başından bu yana Donbas’taki ateşkes ihlalinin 325 bini geçtiğini bildirdi.

Hug, misyonun Ukrayna’nın doğusundaki çalışmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında Donbas’taki çatışmalara ilişkin bilgi veren Hug, geçen haftadan bu yana bölgede 5 bin 892 defa ateşkesin ihlal edildiğini söyledi.

“Yılın başından bu yana 325 binden fazla ateşkes ihlali gerçekleşti.” diyen Hug, bu ihlallerin yaklaşık 27 bininin bölgede kullanılması yasaklanmış silahlarla yapıldığını aktardı.

Hug, yıl başından bu yana Donbas’taki yaşanan çatışmalarda zarar gören sivillerin arttığına da dikkat çekerek, “2017 yılında çatışmanın sivil kurbanları 400’ü geçti.” ifadelerini kullandı.

Belarus’un başkenti Minsk’te 2014’ten bu yana üçlü temas grubu mekanizmasının yaklaşık 70 defa toplandığına işaret eden Hug, tarafların anlaşarak çatışmanın çözümünü sağlamak yerine yeni engeller yarattığını vurguladı.

Hug, “Çatışmanın tarafları Minsk Anlaşması'nı tam anlamıyla uygulamayı reddediyor.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna birlikleri arasında çatışmaların başlamasından bu yana 10 bin 225 kişinin hayatını kaybettiğini, 24 bin 541 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Yorumlar