GRAFİKLİ - Irak'ın Türkiye'ye açılan kapıları

-Türkiye'nin yaklaşık 370 kilometrelik Irak sınır hattında Habur ve Üzümlü olmak üzere iki sınır kapısı bulunuyor -Bağdat, gayrimeşru referandumun ardından IKBY'den ülkedeki tüm sınır kapılarının kontrolünü merkezi hükümete bırakmasını istedi -Şırnak'ın Silopi ilçesinden zırhlı araçlarla çıkış yapan Türk ve Irak askerleri, Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek kapının Irak tarafındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'na ulaştı

Google Haberlere Abone ol
GRAFİKLİ - Irak'ın Türkiye'ye açılan kapıları

BAĞDAT (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de anayasaya aykırı olarak gerçekleştirdiği referandumun ardından Türkiye'nın sınırı kapatma durumu gündeme gelirken, Şırnak'ın Silopi ilçesinden zırhlı araçlarla çıkış yapan Türk ve Irak askerleri, Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Halil İbrahim Sınır Kapısı'na ulaştı.

Irak ile 370 kilometrelik kara sınırına sahip Türkiye'nin halihazırda Irak'a açılan iki sınır kapısı bulunuyor. Irak ile ticaretin ana damar hattını oluşturan Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı en önemli ve yoğunluğun en çok yaşandığı gümrük kapısı olarak biliniyor.

Bir diğer sınır kapısı olan Hakkari'nin Çukurca ilçesiyle Duhok'un Kani Masi kasabası arasındaki "Üzümlü Sınır Kapısı" ise hem güvenlik hem de zor coğrafi şartlar nedeniyle ticari geçişlerden çok insan geçişinde kullanılıyor.

Irak'a açılan her iki kapı da merkezi hükümete değil bölgesel yönetime bağlı çalışıyor. Ancak 25 Eylül'deki gayrimeşru referandum sonrası yaşanan süreçle hem Ankara hem de Bağdat, denetimin merkezi yönetime geçmesini istiyor.

Türkiye'nin ticari geçişlere müsait ve stratejik konuma sahip tek kapısı olarak Habur görülüyor.

Yorumlar