Rusya ile Çin arasında 'dev' anlaşma

Asya'nın iki büyük ülkesi Rusya ile Çin, Sibirya'da büyük bir gaz boru hattına ilişkin anlaşma imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Rusya ile Çin arasında 'dev' anlaşma
Rus kamu şirketi Gazprom ile Çin kamu şirketi CNPC, Sibirya'nın Gücü boru hattı için anlaşma imzaladı. 

Enerji Günlüğü'nün haberine göre Rus kamu enerji şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamaya göre, dün Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde Çin kamu enerji şirketi CNPC ile Sibirya'nın Gücü boru hattı için anahtar teslimi proje geliştirme (EPC) anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre, Amur Nehri altından geçecek olan kısmının inşası tünel ilerleme siperi yöntemiyle yapılacak ve projenin yürütmesini CNPC'nin bağlı ortaklığı China Petroleum Pipeline yapacak. 
Rusya'nın en büyük şirketi ve dünyanın en fazla doğalgaz çıkaran kuruluşu Gazporm ile Çin'in en büyük petrol ve gaz üreticisi ve tedarikcisi olan CNPC 2014 yılında "Power of Siberia" gaz boru hattı için bir anlaşma imzalamıştı. 30 yıllık olan bu anlaşma, yılda 38 milyar metreküp Rus gazının Çin'e iletilmesini doğu yolundan sağlamak amacı ile yapıldı.

2015 yılında ise her iki taraf, Rusya doğalgazının Çin'e teslimatını batıdan sağlayacak "Power of Siberia 2" gaz boru hattı için bir ön anlaşma imzaladı. İlk aşamada 30 milyar metreküp gazın Batı Sibirya'dan teslim edilmesi planlanıyor.

Yorumlar