Rusya Güney Akımı yeniden gündeme aldı

Rusya, Türk Akımı Projesi'nin rafa kalkmasından sonra daha önce rafa kalkan Güney Akım Projesi'nin yeniden gündeme almaya başladı

Google Haberlere Abone ol
Rusya Güney Akımı yeniden gündeme aldı

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Yuri Sentyurin, 2014'te iptal edilen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin, "Bulgar ortaklar proje için görüşmelerin tekrar başlamasını istiyor" dedi. Rusya ve Türkiye iptal edilen Güney Akım projesi yerine Rus gazını Avrupa'ya Türk Akımı projesi üzerinden götürmeyi planlıyordu.

Sentyurin, Rusya'nın başkenti Moskova'da gazetecilere Güney Akım projesine ilişkin açıklamada bulundu. Bulgaristan'dan yetkililerin 2014'te iptal edilen 40 milyar dolarlık projeye ilişkin Rusya ile görüşmek istediklerini dile getiren Sentyurin, "Bulgar ortaklar proje için görüşmelerin tekrar başlamasını istiyor. En azından bakanlığımızdan düzenli olarak bu bilgiyi ediniyoruz" diye konuştu.

Rus enerji şirketi Gazprom, Aralık 2014'te Güney Akım projesini durdurarak yerine Türk Akımı'nı önermişti. Rus Hava Kuvvetlerine ait bir SU-34 uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Rusya'nın doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını içeren Türk Akımı projesi de 3 Aralık 2015'te Türkiye tarafından iptal edilmişti. Güney Akım projesiyle yılda 63 milyar metreküp (bcm) gaz taşınması planlanıyordu. Türk Akımı'nın da aynı kapasiteye sahip olacağı duyurulmuştu.

Kapasite planına göre boru hattı her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacaktı. Türk Akımı'nın gaz kapasitesinin 47 milyar metreküpü Avrupa'ya, geri kalanı ise Türkiye'ye verilecekti. Ancak ekim ayında bu kapasite de 32 bcm'e düşürülmüştü.

Yorumlar