Rus devi Gazprom zor durumda

Rusya'nın enerji devi Gazprom şirketinin gelecek iki yıl içinde ciddi sorunlar ile karşılaşacağı açıklandı

Google Haberlere Abone ol
Rus devi Gazprom zor durumda

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın enerji devi Gazprom şirketinin gelecek iki yıl içinde ciddi sorunlar ile karşılaşacağını bildirdi.

Buna göre Gazprom’un 1,3 trilyon rubleye (yaklaşık 18,5 milyar dolar) ihtiyacı olacağını kaydeden Fitch Ratings, bu paraların 900 milyar rublelik borcun ödenmesi ve 400 milyar rublelik negatif parasal akımı kapatmak için gerekli olacağını belirtti.

Günümüzde Gazprom’un likiditesinin yüksek olduğunu bildiren Fitch Ratings uzmanları, bununla birlikte Rus enerji devinin uluslararası piyasalara erişimin sınırlandığını, iç piyasa kapasitesinin yetersiz olduğunu ve borç alma maliyetinin Gazprom için gittikçe yükseldiğini kaydetti.

Gaz ve petrol fiyatların düştüğünü, yatırım ihtiyaçlarının ise kaldığını hatırlatan Fitch Ratings, bu koşulların, 2016 ve 2017 yıllarında Gazprom’un likiditesinin düşüreceğini belirtti. Böylece Gazprom’un temettü miktarını düşürebileceği ve bazı inşaat projelerini iptal edebileceği ifade edildi.

Fitch Ratings uzmanları, 2016 yılında varil fiyatının 35 dolar, 2017 yılında 45 dolar olacağını, bin metreküp gazın Avrupa için fiyatının ise 200 dolardan az olacağını tahmin ediyor.

Yorumlar