Kayıp kaçağa karşı 'şifreli trafolar' geliyor

Kayıp kaçağın önlenebilmesi için şirketlerin yüksek teknoloji kullanması teşvik edilecek. Bu kapsamda şifreli trafoların yapılması planlanıyor

Google Haberlere Abone ol
Kayıp kaçağa karşı 'şifreli trafolar' geliyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte kayıp kaçağın önlenebilmesi için yeni bir proje geliştirdi. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapacağı Ar-Ge çalışmalarıyla kayıp kaçağı bitirmek isteyen kurum, şirketleri teşvik etmek amacıyla 5 yıllık toplam 203 milyon TL'lik Ar-Ge bütçesi ayırdı.

Yeni Şafak'ın haberine göre özellikle Doğu ve Güneydoğu'da önlenemeyen kaçak elektrik oranlarını bitirmek için şirketlerin Ar-Ge programlarına finansal destek verilecek. Paranın kullandırılması için şirketlere proje üretme şartı da getirildi. Bu bütçeden faydalanmak isteyen şirketler Ar-Ge yapmak istedikleri konu ve projeyi EPDK'ya sunacak ve kurum onayıyla proje gerçekleştirilecek. EPDK'yı ikna edemeyen şirketler için öngörülen bütçeler ise geri alınacak.

EPDK'nın elektrikte kayıp kaçağı önlemek için geliştirdiği 4 önemli proje de büyük bir kararlılıkla sürdürülüyor. Enerjinin Kriptolanması Projesiyle enerji hatları üzerinden yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacıyla trafoların çıkışlarında enerji şifrelenirken, ardından son kullanıcının sayacında şifrenin çözülmesi sağlanıyor. Böylece herhangi bir kaçak hattan elektrik çekildiğinde evdeki elektrikli cihazların çalışması engelleniyor. Sabah'ın haberine göre, halihazırda projeyle ilgili ürün geliştirme çalışmaları sürüyor. Elektrik Dağıtım Şebekesinde Kayıp ve Kaçak Elektrik İçin Önleyici Çalışmalar Projesi'yle ise anlık ölçüm yapılarak kayıp enerjinin anında önlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca Elektrik Dağıtım Şebekelerinde Gerçeğe En Yakın Teknik Kayıp Seviyesinin Belirlenmesi için Metodoloji ve Yazılım Geliştirilmesi Projesi de hayata geçirilirken, Smart Seal (SMS) Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Geliştirilmesi Projesi ile ise taklit edilemeyen elektronik mühür sistemi geliştirilerek kaçak elektrik kullanımında caydırıcı olunması hedefleniyor.
 

Yorumlar