Elektrik kesintilerinin iş hayatına etkisi

Elektrik insan hayatının önemli bir parçası, medeniyetin eksilmez bir taşıdır. Günümüzde elektrik hayati bir önem taşımaktadır. Ulaşımdan gıdaya, eğitimden iş hayatına kadar bir çok alanda etkili olan elektriğin kesilmesinden olayı sorunlar yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Elektrik kesintilerinin iş hayatına etkisi

Ülke geneli yaşanan elektrik kesintileri herkesi olduğu gibi iş hayatını da büyük ölçüde etkiliyor.  Özellikle planlı yapılan elektrik kesintilerinin yanı sıra ani kesintiler bir çok olumsuzluğa ve aksamaya neden oluyor. Büyük ölçekli firmaların birçoğunda jeneratör bulunsa da özellikle küçük ölçekli firmalar jeneratör kullanma gereksiniminde bulunmaz.

Ani bir elektrik kesintisi iş hayatı için maddi manevi kayıp verir. Örneğin; dışarıya fason çalışan bir giyim firmasının en az bir kaç saatlik yaşadığı kesinti hem maddi, hem iş gücü, hem de prestij olarak kayıp yaşanması anlamına gelir. İş zamanında yetişmez, teslim tarihinde oynamalar başlar, mesailer fazlalaşır, mesai ücretleri ödenmek zorunda kalınır vs. Ani kesintiler için alınabilecek bir önlem olmamakla birlikte firmalar en azından planlı kesintileri takip ederek, kendilerine çalışma haritası çizebilirler. Başkent EDAŞ kendi sayfasında her gün güncellenen planlı elektrik kesintileri tablosu yer alır. Tablolarda cadde cadde, sokak sokak bütün bölgelerin planlı elektrik kesintileri saatlerine ulaşmak mümkün. İnternet üzerinden ankara elektrik kesintisi diye arandığı takdirde bilgilere ulaşılabilir, buna bağlı olarak çalışma saatlerinde oynama yapılabilir, iş teslim tarihlerinde herhangi bir sorun yaşamamak için en az bir kaç gün önceden bilgi sahibi olunabilinir.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ BAZEN İŞLERİN TAMAMEN DURMASIDIR

Planlı elektrik kesintilerinin takibi internet üzerinden işlerini yürüten firmalar içinde büyük önem taşır. Özellikle yurtdışı ile çalışan firmalar için elektrik kesintileri işlerinin tamamen durması demektir. Örneğin; küçük ölçekli marka patent uzmanlarının, vekillerinin ve uzman yardımcılarının iş işleyişlerinin tamamı internet üzerinden yürütülür. Müşteri kurduğu markası ya da yaptığı buluş için uygunluk onayı alması gerekir. Bu da patent uzmanları aracılığı ile Türk Patent Enstütisi tarafından internet üzerinden yapılır. Uygunluğu onaylanan marka ya da buluşun ön görüşmesinin yapılmasının ardından müşteriye sözleşme yollanır. Sözleşme taraflarca kabul edildikten sonra ücret havale yolu ile uzmanlara iletilir.  Kısaca tüm işleyiş internet üzerinden sağlanır. Kesinti yaşanması demek uygunluğun  onaylanmaması, sözleşmenin ve ücretin aksaması hatta müşteri kaybı demektir.  Bu durum da küçük ölçekli firmaların kalkınmasını önleyici sebeptir.

Kısacası elektrik kesintilerinden oluşabilecek sıkıntıları minimuma indirmek adına alınabilecek önlemlerin başında; planlı kesintilerin takibi gelir. Maddi manevi kayıpların önüne geçmek için teknolojik ortamdan elektrik kesintilerini takip etmek büyük ölçüde yarar sağlayacaktır.

Yorumlar