Doğalgaz arayan Rumlar hayal kırıklığına uğradı

Kıbrıs'ta Rumların tek taraflı doğalgaz sondaj çalışmaları 11.bölgede devam ediyor. Rum medyası, sonucu hayal kırıklığı olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz arayan Rumlar hayal kırıklığına uğradı

Rumların sözde münhasır ekonomik bölgesinin 11. parseldeki sondajında, Türkiye’nin 7 aylık tüketim miktarına denk gelen yaklaşık 28 milyar metreküplük bir rezerv bulundu.

Ntv'nin haberine göre, Rumlar adına sondajı gerçekleştiren şirketler, daha büyük rezervler bulunması için çalışmalara devam edeceklerini açıkladı.

Bulunan rezervin herhangi bir ticari değeri olmadığını belirten Rum medyası haberi hayal kırıklığı olarak niteledi.

Adadaki doğalgaz rezervlerinde Kıbrıslı Türklerin de hakkı bulunduğunu savunan Türkiye, Rumların tek yanlı sondaj çalışmalarına karşı çıkıyor.

Küresel enerji denkleminin önemli merkezlerinden biri haline gelen Doğu Akdeniz'in 12 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Kıta sahanlığı problemlerinin yaşandığı bölgede Doğu Akdeniz'e kıyı devletlerin görüşmeleri devam ederken, Kıbrıs'taki çözümsüzlük süreci bölgede krizin derinleşmesini sağlıyor.

Yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan ANKASAM Danışmanı Kadir Ertaç Çelik, "Küresel Büyük Oyun"un önemli parçalarından birisi olan Doğu Akdeniz’in, gerek güvenlik gerekse de enerji perspektifinde son günlerin önem arz eden konularının başında yer aldığını ifade etti.

Kıbrıs merkezli gelişmelere günümüz bağlamında genel ve özet bir bakış yaptıktan sonra Türkiye'nin "Yavru Vatan" olarak adlandırdığı ve gerek tarihsel sorumluluğu gerekse milli bağları açısından ayrılmaz parça gördüğü ada, sadece moral unsurlar açısından değil reelpolitik bağlamında da Türkiye için hayati öneme haizdir.

Çelik, "Küresel Büyük Oyun"un önemli parçalarından birisi olan Doğu Akdeniz’in, gerek güvenlik gerekse de enerji perspektifinde son günlerin önem arz eden konularının başında yer aldığını ifade etti.

Kıbrıs oyununda hızlandırıcı faktör: Enerji kaynakları

"Çözümsüzlüğün bir zorunluluk olduğu "Kıbrıs Meselesi" birçok açıdan uluslararası politikada önem arz ederken enerji hususu bu oyunu hızlandırmış ve aktörleri çeşitlendirdi" diyen Çelik, "Çok aktörlü ve farklı denklemlerin etkili olduğu Doğu Akdeniz jeopolitiğinin Kıbrıs ayağında Türkiye, bütün aktörlerle işbirliği süreçlerini işlevselleştirerek gerek kendi enerji politikası gerekse güvenlik politikalarını hayata geçirmeye çalışmaktadır" dedi.

Yorumlar